Kenali Simptom-simptom Penyakit Bell's Palsy Dan Bagaimana Mendiagnosnya

Apakah Bell's Palsy?


Bell's Palsy adalah keadaan di mana otot menjadi lemah atau lumpuh pada sebelah muka pesakit. Kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot pada sebelah muka menyebabkan sebelah muka anda jatuh. Kerosakan saraf juga boleh menjejaskan deria rasa dan penghasilan air mata dan air liur. Keadaan ini datang secara tiba-tiba, boleh datang dalam masa satu hari, dan biasanya menjadi lebih baik dan hilang dengan sendirinya dalam masa beberapa minggu.




Ramai yang keliru tentang kaitan penyakit Bell's Palsy dan angin ahmar atau strok. Faktanya, Bell"s Palsy bukan berpunca daripada strok. Walaupun strok boleh menyebabkan bahagian muka menjadi lumpuh, tidak ada kaitan antara Bell's Palsy dan strok. Dan berita baiknya Bell's Palsy tidaklah bahaya seperti serangan angin ahmar atau strok. Tetapi kelemahan otot muka secara tiba-tiba ini perlu diperiksa oleh doktor segera untuk memastikan ianya bukan disebabkan oleh masalah-masalah lain yang lebih serius.


Punca Bell's Palsy


Punca-punca penyakit Bell's Palsy sebenarnya adalah tidak jelas. Kebanyakan kes-kes yang berlaku dipercayai disebabkan oleh virus herpes yang menyebabkan cold sores. Dalam kebanyakan kes Bell's Palsy, saraf yang mengawal otot pada sebelah muka rosak akibat keradangan.

Banyak masalah kesihatan boleh menyebabkan kelemahan atau kelumpuhan pada otot muka. Jika sebab tertentu kelumpuhan otot muka tidak dapat dipastikan, keadaan ini dipanggil Bell's Palsy.


Apakah Simptom-simptom Bell's Palsy?


Penting sangat untuk kita ketahui simptom-simptom atau tanda-tanda Bell's Palsy ni, supaya kita boleh merawatnya di peringkat awal. Antara gejala Bell's Palsy termasuklah:


  • Kelemahan secara tiba-tiba atau kelumpuhan pada sebelah muka anda yang menyebabkan ia terasa berat dan seperti jatuh sebelah. Ini adalah gejala utama. Ia boleh menyebabkan sukar bagi anda untuk menutup sebelah mata anda.
  • Air liur meleleh dan pengeluarannya tidak terkawal.
  • Masalah mata, seperti berair berlebihan atau mata kering.
  • Kehilangan keupayaan untuk merasa.
  • Sakit di telinga atau di belakang telinga anda.
  • Kebas pada sisi yang terjejas wajah anda.
  • Kepekaan terhadap bunyi meningkat.



Bagaimanakah Bell's Palsy Didiagnos?


Doktor anda boleh mendiagnosis Bell's Palsy dengan bertanyakan soalan, seperti tentang bagaimana simptom-simptom ini terjadi pada aslnya. Dia juga akan memeriksa anda secara fizikal dan neurologi untuk memeriksa fungsi saraf muka. Jika punca gejala-gejala anda tidak jelas, anda mungkin perlu ujian lain seperti ujian darah, MRI atau CT Scan.


Ikhtiar Dengan Vivix Shaklee Untuk Penyembuhan Bell's Palsy Dengan Cepat

Vivix Shaklee ada ikhtiar kepada penyembuhan penyakit Bell’s Palsy. Penyakit Bell's Palsy ini mengambil masa untuk sembuh seperti sediakala. Tetapi, kita boleh beriktiar untuk sembuh lebih cepat daripada menunggu sahaja penyakit itu hilang. Jadi saya amat menggalakkan anda yang mengidap Bell's Palsy untuk mengambil Vivix Shaklee. Bayangkan jika anda bangun tidur dan tiba-tiba sebelah muka anda lumpuh, dan keadaan itu berkekalan selama berminggu-minggu dan sehingga beberapa bulan. Bagaimana anda hendak melakukan aktiviti harian seperti biasa. Lebih-lebih lagi jika anda bekerja, telah berumahtangga dan ada anak-anak. Sedikit sebanyak anda akan rasa rendah diri bila berhadapan dengan sesiapa pun.

Jom kita baca kisah Puan Faiza Suhada yang bangun pagi tiba-tiba muka kaku sebelah dan tidak boleh senyum.



“2 OKTOBER 2015

Saya bangun pagi, sebelah muka dah jatuh.

Tak boleh senyum, mata tak dapat tutup, air mata mengalir macam menangis.

Sakit, rasa tegang je.

Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan stroke. Tapi kelemahan sebelah otot muka.Saya diberi steroid.

Punca UNKNOWN.

Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin, saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

Saya amalkan 

Vivix
Omega
B COmplex
Vitamin E

Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.”

-Puan Faiza Suhada-

Sekarang Puan Faiza Suhada telah kembali pulih seratus peratus. Alhamdulillah berkat beliau menjalani fisioterapi dan mengamalkan vitamin Shaklee yang terbukti selamat, berkesan dan semulajadi.


Beriktiarlah untuk merawat penyakit ini kerana anda boleh kembali sihat dengan lebih cepat. Kenapa anda perlu tunggu jika anda boleh berikhtiar dengan Vivix Shaklee. Jangan biarkan penyakit mengganggu aktiviti harian anda dan orang tersayang.




Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda:




Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai


CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585



FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku




Tak Perlu Makan Sayur Kalau Dah Makan Supplement?



Saya jarang ditanyakan soalan di atas. Sebaliknya, seringkali ditanyakan soalan ini "Perlukah saya mengambil supplement jika saya dah makan sayur dan makanan seimbang yang lain?" Jawapannya perlu dan terpulang kepada individu. Saya tanya semula kepada mereka, cukupkah sayur yang kamu makan itu membekalkan keperluan vitamin harian yang diperlukan oleh tubuh untuk sehari? Adakah kamu mengambil sayur, buah-buahan dan nutrient lain dalam setiap meal kamu? Bagaimana cara kamu memasak makanan kamu, adakah anda pasti kandungan nutrientnya masih kekal setelah dimasak? Pastikah sayuran dan buah-buahan yang kamu makan bebas dari pestisid dan bahan kimia berbahaya yang lain? Banyak kan perkara yang perlu diambil kira.


Saya penggemar sayur..salah satu sayur yang saya gemar adalah asparagus ni tapi jarang2 jumpa..yelah harganya agak mahal dan dikatakan sayur orang kaya pula..kesian dilabel begitu..rupanya saya baru tau dia tumbuh bermusim rupanya bukan sepanjang tahun..lain region lain musimnya..saya goreng dengan oyster sos je takdelah grill bagai macam gambar di atas..asalnya suka makan asparagus ni dengan bubur nasi di Kedai Amira Bubur Nasi kat Nilai..

Bagus asparagus ni kaya dengan vitamin K, folate, copper, selenium, vitamin B2, vitamin C, and vitamin E. Ia juga sumber terbaik serat, mangan, phosphorus, niacin, potassium, choline, vitamin A, zinc, iron, protein, vitamin B6, and pantothenic acid. Wah banyaknye 😱😱😱

Semua tau kan piramid makanan, kita perlu makan makanan yang seimbang ikut piramid tu barulah badan kita dapat nutrient secukupnya..Tapi hakikatnya makanan kita hari ni dah kurang khasiat berbanding 800-900 tahun dahulu iaitu sebelum revolusi perindustrian.

Pendek kata nak makan sayur, kene pilih yang organik. Kalau yang bukan organik kita terdedah pada pestisid dan bahan kimia berbahaya yang lain..lagi pulak kalau makan luar kita tak dapat nak jamin sayur tu bebas pestisid..bayangkan dah berapa banyak pestisid dalam badan kita. itu belum tambah perasa yang contain MSG kan..nutrient yang ada dalam sayur2 ni pun ada yang terurai kerana kaedah kita menyediakan menu kita..lainlah kalau kita makan ulam fresh krup krap krup krap dengan sambal gesek..eh sedapnye sambal gesek 😋😋😋

Saya memang penggemar sayur n ulam-ulaman, tapi saya rasakan saya perlu mengambil supplement untuk topup nutrient yang terkurang di mana-mana berpunca daripada sebab2 kat atas..lagi satu badan kita setiap hari ada sahaja menyerap dan menghasilkan toksin dalam badan..bayangkan kalau dah umur 30 tahun dah tak pernah detoks 😱..tak ke banyak toksin terkumpul dalam badan..toksin ni ganggu penyerapan nutrient2 yang perlu dalam badan..jadi kita juga perlukan supplement untuk detoks darah, usus, hati dan seluruh badan..selain tu cuba ubah kepada gaya pemakanan dan gaya hidup yang lebih sihat..jom sihat bersama2 sambil menikmati quality time dengan family tersayang 💗💗💗
#Pengedarshakleesepang
#Pengedarshakleenilai
#Pengedarshakleebangi





CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku


5 Tips Perniagaan Online Yang Patut Anda Cuba

Di zaman IT ini ada banyak cara untuk anda memasarkan atau memperkenalkan perniagaan anda. Tetapi untuk kaedah pemasaran, adalah agak sukar terutamanya apabila anda menjalankan perniagaan kecil-kecilan atau sederhana dengan bajet yang kecil dan sumber yang terhad. Cara pengiklanan tradisional cetakan poster, pengiklanan digital atau iklan di media cetak memerlukan modal yang tinggi. Walaupun anda ada pilihan lain seperti pemasaran media sosial yang percuma walaupun anda perlu menghabiskan sedikit masa untuk melakukannya.




Jadi pengiklanan manakah yang terbaik untuk perniagaan anda yang kecil ataupun sederhana? Kebanyakan pemilik perniagaan dan pakar penasihat perniagaan mencadangkan senarai berikut untuk anda mengiklankan bisnes anda.


1. Blog Marketing



Salah satu teknik pemasaran terbaik adalah berblog. Rasanya ramai yang sudah sedia maklum tentang ini. Menulis di blog anda sekurang-kurangnya dua kali seminggu boleh meningkatkan keupayaan laman web anda untuk mudah ditemui search engine seperti Google, Yahoo dan Bing. Semakin kerap anda menulis artikel, semakin banyak trafik di laman web anda akan dapat dari search engine yang saya nyatakan di atas. Jika setiap posting blog anda diakhiri dengan "call-to-action", anda mungkin akan mula generate sales dari blog anda. 


2. Manfaatkan Media Sosial



Daripada bermacam-macam media sosial yang wujud hari ini, pilih satu atau dua platform yang paling banyak disertai oleh pelanggan, prospek dan bussiness leader seperti Facebook, LinkedIn, Twitter, dan Google. Mula bina kredibiliti anda di sana, berkongsi posting untuk menampakkan kehadiran anda, bina jaringan dan sertai perbincangan dan bersosial . Pastikan anda sentiasa posting untuk menampakkan kewujudan anda, dan yang paling penting pastikan content anda bermanfaat untuk audience anda.


3. Bina Facebook Page dan Gunakan Facebook Ads



Facebook adalah salah satu marketing tools yang paling penting untuk mana-mana perniagaan, terutamanya perniagaan kecil. Lebih banyak pengguna berinteraksi dengan fanpage, semakin besar kemungkinan rakan-rakan mereka untuk melihat, meningkatkan kesedaran."

Facebook Ads juga adalah satu tool yang sangat bagus, tetapi anda mungkin perlu mengeluarkan sedikit modal berdasarkan bagaimana anda mahu iklan anda dilihat oleh umum. Iklan muncul betul-betul di news feed supaya audience tidak terlepas pandang. Ia amat berkesan dan menjimatkan berbanding pengiklanan melalui percetakan. Paling menarik, anda boleh memilih audience iklan anda supaya mereka yang melihat iklan   adalah individu yang paling mungkin tertarik dngan iklan anda. Anda boleh memaparkan iklan anda sebelum dan semasa makan tengah hari dan makan malam. Dan jika kempen Facebook anda tidak mendapat keputusan yang dikehendaki, anda boleh membatalkan iklan anda pada bila-bila masa."


4. Gunakan Instagram atau Pinterest Untuk Pengiklanan Visual



Jika anda menjual produk yang sangat visual atau perkhidmatan, contohnya anda menjalankan bisnes berkaitan andaman, barang hiasan atau makanan, anda perlu kerap menghantar imej di Pinterest dan / atau Instagram. Posting adalah percuma dan kedua-dua platform mempunyai pengikut yang ramai khususnya di kalangan wanita.

Bagi barangan dan perkhidmatan khusus mensasarkan wanita berumur 18 hingga 65, sangat sesuai mengiklankan di Instagram atau Pinterest. Oleh kerana wanita sememangnya lebih sukakan visual berbanding lelaki apabila shopping online. " A picture really does speak 1000 words". Intagram adalah seperti kedai maya. Pelanggan atau prospek anda boleh melihat kesemua gambar produk andaPotensi pelanggan boleh menatal melalui koleksi anda gambar dan melihat dengan siapa mereka sokongan," kata beliau. "Mereka membuat sambungan dengan anda sebagai orang, bukan hanya seorang pemilik perniagaan. Ia amat jarang berlaku bahawa saya memberi sekeping barang kemas yang tidak menjual dalam beberapa minit."


5. Mengadakan Webinar



Webinar adalah web seminar. Gunakan webinar penerangan tentang produk yang memerlukan pelanggan melihat anda membuat demonstrasi. Webinar juga berbentuk interaktif yang mana audience boleh berinteraksi dan bertanyakan soalan. Jadi anda dapat mengenalpast potontial customer dan menjawab segala persoalan pelanggan dengan komunikasi 2 hala. Pastikan webinar anda menagandungi content yang berguna dan relevan untuk audience atau kumpulan sasaran anda. Webinar juga harus diatur dengan baik dan dihoskan oleh seseorang yang berpengalaman dengan webinar.

Yang pasti webinar adalah jauh menjimatkan kerana anda tidak perlu mengambil kira kos bilik seminar, refreshment dan pengangkutan. Audience anda juga tidak menghabiskan banyak masa dan wang untuk berkumpul di tempat seminar. Mereka boleh menyertai webinar sambil berehat di rumah masing-masing bersama keluar mereka. Webinar juga boleh dijadikan tool untuk anda berkongsi info dengan rakan bisnes atau potential biz partner.

Apapun marketing tools ataupun media sosial yang anda gunakan untuk berbisnes, pastikan anda memberikan komitment 100%. Kerana kejayaan sesuatu bisnes itu tidak boleh tidak sangat bergantung kepada usaha anda.


Sertai Kami


Kami mengalu-ngalukan anda menyertai kami sebagai Shaklee Independent Distributors. Jana pendapatan tambahan secara part time atau full time dengan Shaklee. Anda bina empayar perniagaan anda sendiri dengan sumber yang telah tersedia untuk anda. Ianya selamat, berkesan dan semulajadi. Telah melalui lebih 80, 000 ujian kualiti, terutamanya ke atas bahan terlarang yang biasa digunakan dalam produk lain. Satu-satunya produk yang telah menjalani landmark study.





Kelebihan Berdaftar Dengan Kami



1. Sebagai Shaklee Independent Distributor anda mendapat diskaun 15-20% dari harga runcit untuk belian anda. Anda ada akses ke sistem online untuk memudahkan anda membuat pesanan dan mengetahui info-info penting dari pihak pengurusan Shaklee. Anda juga akan mendapat info tentang promosi khas dan promosi bulanan Shaklee, khas untuk ahli-ahli Shaklee sahaja.

2. Anda boleh mendapatkan stock secara terus dari kami beserta konsultasi premium.

3. Bagi anda yang serius ingin menjana pendapatan dengan Shaklee, kami mengadakan bimbingan untuk Cara Marketing Online melalui Blog, Facebook dan Instagram, Rahsia Berjaya Dalam Bisnes Online, Product Knowledge, Teknik Close Sale, Teknik Konsultasi Pelanggan dan Aspek Teknikal Dalam Mengendalikan Blog, FB dan Instagram.

4. Kami beri anda Akses untuk menyertai group rahsia kami di Facebook, Whatsapp dan Telegram. Di dalam group ini kami kongsikan cara berbisnes, tools untuk promosi bisnes dan segala ilmu yang anda perlukan untuk mulakan bisnes anda.

5. Kami menyediakan cara yang mudah dan fleksibel untuk coaching iaitu melalu Whatsapp, Telegram dan Webinar. Anda tidak perlu meninggalkan "comfort of your home" untuk menyertai kelas online kami. Jimat masa, tenaga dan wang anda dan kami. Hanya perlukan jaringan internet dan telefon pintar anda boleh menyertai kelas interaktif kami dengan two way conversation sambil melipat baju atau melayan anak-anak di rumah. Best kan?

6. Selain itu kami sentiasa mengalu-ngalukan anda yang memerlukan personal coaching, untuk sama-sama sit down dan berbincang dengan kami. Kami juga mengadakan kelas secara berkumpulan dari masa ke semasa atas permintaan dan keperluan organisai kami. Selain itu anda berpeluang menyertai kelas-kelas Shaklee antaranya ialah Bengkel Nutrisi dan juga Health and Wellness Talk (Percuma) yang diadakan setiap bulan di beberapa lokasi berhampiran anda.






Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan kemusykilan






CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku





























SUPPLEMENT YANG PALING SESUAI UNTUK IBU TERSAYANG

Mama saya berumur 75 tahun, cucu pun dah 17 orang. Sebelum ni Mama memang sihat sangat, sampailah 2 tahun lepas bila Baba start sakit sebab 2 minggu terlantar pneumonia. Masa tu Mama terpaksa kerja berkuat sikit kat rumah, mandikan Baba, tolong dia bangun dari katil, tolong dia ke bilik air, ambilkan wuduk dan keperluan2 lain. Sejak tulah Mama mula sakit2 lutut, betis dan tumit. Solat pun slow2 je bangun dan duduk. Tapi Mama gagahkan jugak solat berdiri macam biasa.

Saya mula beri Mama Vivix sejak bulan Ramadhan tahun ni. Sebelum tu hanya beri Vitalea Multivitamin. Kebetulan puasa tu saya cuti lama, memang sediakan dia sesudu Vivix setiap kali dia bangun sahur. Bila dah balik rumah saya tak dapat nak pantau pengambilan Vivix dia..Laporan dari Ngah di kampung, mama culas kadang2 sebab lupa..mungkin mama belum nampak kesan masa tu..dah sebulan saya nak order dia kata ade lagi..


Seminggu lepas tu masa call Mama, dia kata dah habis dah Vivix bolehlah order..dia kata alhamdulillah rasa kurang dah sakit lutut n tumit tu..pastu dia rasa lebih segar nak uruskan Baba..sebelum ni memang dia akan tidur banyak siang hari setiap kali lepas solat..sekarang alhamdulillah lebih segar tengok dia, sebelum ni macam tak sihat je..Baba pun alhamdulillah dah boleh bangun dari katil, pergi toilet dan mandi sendiri..jadi kurang la sikit kerja kuat Mama tu..moga2 Mama semakin sihat dan dapat beribadah dengan sempurna..Boleh la jalan2 lagi dengan cucu2 lepas ni..

BELI VIVIX UNTUK IBU ANDA ? CLICK SINI..

#shakleesepang

#shakleebangi

#shakleenilai

#shakleesalaktinggi 

#shakleebbst

#shakleeklia 

#shakleeenstek

#shakleekuartersklia 

#codshaklee

#agenshaklee 

#shakleekajang

#shakleeputrajaya

#shakleemalaysiabrunei

#posseluruhmalaysia 

#possingapore

#posbrunei




Kawasan COD : Bangi - Kajang- Salak Tinggi - Sepang - Nilai



CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku


Tingkatkan Imuniti Anda Dan Keluarga Pada Musim Hujan Ni

Dah hujung-hujung tahun ni selalu la call family kat kampung tanya perkembangan hujan kat sane..maklumlah kampung dekat dengan sungai Pahang..teringat lagi Disember 2014, kami sekeluarga terkandas banjir di kampung..kebetulan balik jenguk ayah tak sihat kat Jerantut..terus terkandas dekat seminggu..


Kita risau yelah saya dan suami dekat seminggu tak masuk office..anak-anak kemain excited hari2 nak tengok air banjir..dapat naik sampan lagi..mane tak seronoknye..
Setakat ni Mama kata takdelah hujan sangat..belum pejur lagi katanya..kami kat Sepang ni pulak yang selalu hujan..baju lambat kering, silap haribulan kene pegi dobi layan diri keringkan baju..
Musim ni jugak anak2 mudah jangkit selsema and demam..yelah ramai2 kat sekolah n pengasuh..ada juga yang kurang sihat kan..kebetulan promo bulan ni..saya terus beli 6 kotak Nutriferon sebab dapat free 1..perisaikan awal-awal anak-anak kita dengan Nutriferon, Omega, Mealshake dan Vitamin C..


BELI SET IMUN KANAK-KANAK? CLICK SINI..



BELI SET IMMUNE PROTECTION (DEWASA) ? CLICK SINI..



BELI SET ADVANCE PROTECTION (DEWASA) ? CLICK SINI..


#shakleesepang

#shakleebangi

#shakleenilai

#shakleesalaktinggi 

#shakleebbst

#shakleeklia 

#shakleeenstek

#shakleekuartersklia 

#codshaklee

#agenshaklee 

#shakleekajang

#shakleeputrajaya

#shakleemalaysiabrunei

#posseluruhmalaysia 

#possingapore

#posbrunei






Kawasan COD : Bangi - Kajang- Salak Tinggi - Sepang - Nilai



CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...