Petua Sembuhkan Demam Denggi

Kebelakangan ini demam denggi semakin menular di negara kita. Sumber daripada akhbar The Star Online mendapati demam denggi membunuh 88 mangsa sehingga 21 Disember 2013, peningkatan sebanyak 151 peratus berbanding 35 kes dalam tempoh yang sama tahun 2012. Negeri Selangor melaporkan kematian tertinggi iaitu 24 kes maut diikuti oleh negeri Johor dengan 21 kematian. 

Punca Demam Denggi

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).
Virus Denggi akan berada di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyperendemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang-kala oleh Aedesalbopictus).

Simptom Demam Denggi


Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. 

Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).
Demam denggi klasik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Petua Sembuhkan Demam Denggi


Petua ini bukanlah untuk menggantikan perubatan moden, tetapi anda boleh jadikannya petua sampingan jika anda juga disahkan menghidap penyakit ini. Untuk pengetahuan semua juga, penyakit demam denggi ini belum mempunyai vaksin dan setakat ini cara rawatan yang digunakan di hospital-hospital adalah dengan hanya menambahkan jumlah kandungan air di dalam badan agar suhu kembali normal.



Sup Ketam dipercayai mampu membantu pesakit demam denggi sembuh

Kenapa Sup Ketam?


Kajian ringkas didapati ketam mengandungi sejenis protein yang tinggi, yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Ini kerana pesakit demam denggi akan mengalami sindrom penurunan platelet yang ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus tersebut dan dalam kes denggi berdarah, platelet mungkin akan jatuh ke tahap paling minima, yang akhirnya membawa maut kepada pesakit.

Pengambilan sup ketam akan menyebabkan platelet pesakit naik mendadak dan sekali gus menyembuhkan mereka dengan kadar yang sangat cepat. Keberkesanan rawatan menggunakan ketam sebagai terapi oral (dimasak sebagai sup semata-mata) amat menakjubkan kerana pesakit demam denggi yang meminum dan memakan (isi dan kuahnya) satu mangkuk besar sup ketam (500ml hingga 1 liter) akan mengalami peningkatan kadar platelet yang mendadak dalam masa relatif singkat, iaitu cuma antara 5 hingga 8 jam sahaja dan pesakit akan pulih 99.9 % dalam tempoh tersebut.

Supplemen Alternatif Yang Membantu Pesakit Denggi


Vivix membantu memulihkan kesihatan secara secara keseluruhan dari peringkat sel. Pesakit denggi kebiasaanya mengalami kerosakan dalaman terutamanya jika dijangkiti denggi berdarah. Vivix akan membantu merawat dari peringkat sel termasuklah sel-sel darah. Selain itu Vivix Shaklee mampu membantu meningkatkan imun tubuh anda. Selain mencegah daripada jangkitan denggi, Vivix juga membantu pesakit yang telah dijangkiti denggi melawan penyakit tersebut.

Jika anda dijangkiti denggi, anda tidak mengandung (wanita) dan berumur 12 tahun ke atas, saya amat menggalakkan anda mengamalkan Vivix bagi membantu tubuh anda sembuh sepenuhnya.




Bagi mengatasi masalah dehidrasi dan suhu badan yang tinggi, anda boleh cuba Performance Drink Shaklee. Ianya adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat (tidak bergas) dan kurang gula. Anda mungkin telah biasa mengambil minuman isotonik yang ada  di pasaran, tetapi sedarkah anda minuman isotonik tersebut mempunyai gula berlebihan dan berkarbonat.


Bagi meningkatkan tahap imun atau rintang kepada penyakit, cubalah Nutriferon Shaklee. Nutriferon Shaklee adalah “immune booster” ciptaan pakar imun dari Jepun, Dr. Yasuhiko Kojima. Nutriferon meningkatkan interferon semulajadi badan dan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan. Nutriferon sangat sesuai diambil oleh mereka yang mempunyai masalah antibodi lemah, sering selsema dan demam serta membantu mereka yang lambat sembuh dari penyakit.

**Jika anda, keluarga anda dan terutamanya anak-anak anda didapati ada simptom-simptom seperti yang dinyatakan di atas, segeralah berjumpa dengan doktor dan membuat pemeriksaan lanjut. 

BUY NOW!!





ID : 882869





                                    Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.


                                      Saya benar-benar ingin membantu anda:




Kawasan COD : Bangi - Kajang- Salak Tinggi -Sepang - Nilai


CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585





FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

11 comments:

  1. Dah pernah kena demam denggi ni dua kali...nasib baik masih panjang umur. Info yang bagus. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana singgah di blog saya..saya pun tak pernah kene, alhamdulillah..mintak dijauh terutamanya dari anak2 kita..selepas wabak denggi haritu, hospital dipenuhi anak2 kecil yang dijangkiti rotavirus pula..jemput baca artikel baru saya tentang rotavirus..

      Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Jangkitan Rotavirus Pada Si Kecil Anda

      Delete
  2. ALHAMDULILLAH, tak pernah kena lagi penyakit demam denggi ni. Minta dijauhkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sama..mintak dijauhkan..semoga saudara sekeluarga sihat2 di bawah lindunganNya..

      Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Jangkitan Rotavirus Pada Si Kecil Anda

      Delete
  3. Semakin hari semakin meningkat kes Denggi ni, harap pihak berkuasa tangani la masalah ini secara lebih aggerasif lagi.

    ReplyDelete
  4. Betul tu puan kerana denggi tiada ubat..so prevention better than cure

    ReplyDelete
  5. dah tahu ketam...buat la sup ketam kaw kt sepital tu...huhhh...pelik sungguh...klw ubat yahudi pakai je..ubat traditional dipandang sepi..

    ReplyDelete
  6. patutlah bila kena demam denggi je banyak orang bawak sup ketam pergi hospital. rupanya sup ketam boleh sembuhkan demam denggi rupanya. Produk Shaklee pun boleh membantu. bagus Shaklee ni.

    http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2015/06/thiara-songket-raya-edition-dress.html

    ReplyDelete
  7. sy skrg demam denggi.. n paling teruk demam mencecah 39c. masalah nya sy alergic ngan semua jenis ubat tahan sakit... bayangkan lah.. sakit nya tuhan je laa yang tahu..

    ReplyDelete
  8. Info yang menarik sis. Denggi tiada ubat, saya pernah kena demam denggi, kena banyakkan minum air dan kena makan.

    ReplyDelete
  9. Info yang menarik sis. Denggi tiada ubat, saya pernah kena demam denggi, kena banyakkan minum air dan kena makan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...