Atasi Masalah Kolesterol Anda Secara Semula Jadi Phytocol-ST Shaklee

April 15, 2014 2 Comments A+ a-

Satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi (*Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan, 2011)


Kolesterol adalah sejenis lemak (lipid) dalam darah anda. Sel-sel anda perlu kolesterol , dan badan anda menghasilkan semua komponen yang diperlukan oleh sel. Tetapi anda juga boleh mendapat kolesterol daripada makanan yang anda makan .Paras kolesterol darah yang tinggi boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia. Ia adalah masalah serius yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia. Hakikatnya, semakin tinggi paras kolesterol anda, semakin tinggilah risiko yang anda hadapi.
Jom Dengar Pengalaman Encik Fahmy Suhaimi Yang Pernah Mengalami Tekanan Darah Tinggi Dan Bagaimana Beliau Mengubah Cara Hidup Beliau Untuk Mengembalikan Kesihatan Beliau Serta Mendapatkan Tekanan Darah Tinggi Dan Kolestrol Yang NormalJika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol , ia mula terkumpul di dalam arteri anda. Arteri adalah saluran darah yang membawa darah dari jantung . Ini dipanggil pengerasan arteri , atau arterosklerosis. Ia biasanya satu proses yang perlahan yang menjadi lebih teruk apabila anda menjadi lebih tua.
Untuk memahami apa yang berlaku, fikirkan tentang bagaimana mendapan kotoran menyumbat paip di bawah sinki dapur . Seperti penompokan gris di dalam paip , penompokan kolesterol menyempitkan arteri anda dan menjadikan darah lebih sukar untuk mengalir melaluinya. Ia mengurangkan jumlah darah yang sampai ke tisu badan anda, termasuk jantung anda. Ini boleh membawa kepada masalah yang serius, termasuk serangan jantung dan strok.
Kolesterol anda diukur dengan ujian darah :


 1. Kolesterol yang tinggi adalah 240 ke atas.
 2. Borderline tinggi adalah 200-239 .
 3. Terbaik ialah kurang daripada 200.

Apakah jenis kolesterol?


 • LDL (low-density lipoprotein) adalah kolesterol "jahat" , jenis yang boleh menyumbat arteri anda jika ianya terlalu banyak di dalam darah. Ini adalah kolesterol yang anda perlu kurangkan sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi.
 • HDL (high-density lipoprotein) adalah kolesterol " baik". HDL membantu pembakaran pembakaran lemak dan mengurangkan kandungannya dalam darah anda. Anda mahu HDL anda bearada dalam paras yang tinggi. Tahap HDL yang tinggi dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah terhadap penyakit jantung.
 • Trigliserida adalah satu lagi jenis lemak dalam darah anda. Jika anda mempunyai trigliserida tinggi dan LDL yang tinggi , peluang anda mendapat serangan jantung adalah lebih tinggi.

Apakah tanda-tanda Kolesterol Tinggi?


Kolesterol yang tinggi tidak membuatkan anda rasa sakit. Ianya seperti pembunuh secara senyap. Pada masa yang anda mengetahui anda mempunyai kolesterol tinggi, ia mungkin telah menjadikan arteri anda sempit. Jadi adalah amat penting untuk memulakan rawatan awal sekiranya anda mendapati pasras kolesterol anda tinggi, walaupun anda mungkin berasa sihat sahaja.


Apa yang menyebabkan kolesterol tinggi?


Banyak perkara yang boleh menyebabkan kolesterol tinggi , termasuk:


 • Makanan yang anda makan. Mengambil terlalu banyak lemak tepu , lemak trans, dan kolesterol boleh meningkatkan kolesterol anda.
 • Berat badan berlebihan.
 • Tidak aktif .
 • Umur. Kolesterol mula meningkat selepas umur 20.
 • Sejarah keluarga. Jika ahli-ahli keluarga mempunyai atau mempunyai kolesterol tinggi, anda juga mungkin boleh memilikinya.
 • Kesihatan secara keseluruhan. Penyakit seperti hypothyroidism boleh meningkatkan paras kolesterol.

Imej ini memberi tumpuan kepada kolestrol yang tinggi pada wanita dan menerangkan bagaimana kolesterol yang tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung. Adalah dianggarkan 1 dalam 2 wanita mempunyai  kolesterol tinggi atau borderline tinggi.

Bagaimana Kolesterol Tinggi Didiagnosis?Anda memerlukan ujian darah untuk memeriksa kolesterol anda. Terdapat beberapa jenis ujian :


 • Ujian puasa kolesterol adalah ujian yang paling lengkap kerana ia mengukur semua lemak dalam darah anda, termasuk LDL dan kolesterol HDL dan trigliserida.
 • Ujian LDL langsung mengukur tahap LDL anda sahaja.
 • Ujian kolesterol mudah boleh mengukur jumlah kolesterol dan HDL.

Bagaimana ia dirawat?


Jika anda mempunyai kolesterol yang tinggi, anda memerlukan rawatan untuk menurunkan risiko serangan jantung dan strok. Kedua-dua rawatan utama adalah melalui perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan.


Langkah Mengurangkan Paras Kolesterol Dalam Darah


 • Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut air.
 • Lakukan aktiviti fizikal dengan kerap
 • Kurangkan berat badan berlebihan atau kekalkan berat badan ideal
 • Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) mengesyorkan penambahan 2000mg FITOSTEROL ke dalam diet harian anda untuk merendahkan paras kolesterol secara semula jadi.


 Memperkenalkan PHYTOCOL-STTM Shaklee


Pilihan Sihat dengan 2,000mg Fitosterol Setiap Hari

PHYTOCOL-STTM Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal berkesan untuk menyekat penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.

Keistimewaan Shaklee:


 • Rumusan beberapa jenis  fitosterol asli yang aktif daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.  
 • Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.
 •  Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol LDL dalam lebih 80 kajian.
 • Membekalkan 100% nilai harian fitosterol  sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).


** Saranan NIH untuk merendahkan kolesterol: makan makanan kurang lemak tepu dan kolesterol, bersenam, kurangkan berat badan, ambil lebih banyak serat larut air, dan amalkan pengambilan 2,000 mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari.


Bagaimana Fitosterol bertindak?


Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol akan bersaing dan mengalahkan kolesterol untuk penyerapan dalam usus. Ini bermakna bahawa semakin banyak Fitosterol yang anda ambil, maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang anda untuk merendahkan paras kolesterol LDL anda.
Bertindak Bijaklah Hari Ini, secara Semula Jadi!

dengan SHAKLEE

Sayangi jantung kita, semoga dengan izin Allah jantung kita masih mampu berdegup di hari-hari terpenting dalam hidup anak-anak kita..InsyaAllah..Kawasan COD : Bangi - UKM -Kajang- Salak Tinggi -Sepang - Nilai


CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku


2 comments

Write comments
cahaya
AUTHOR
April 16, 2014 at 12:07 AM delete

cahayacinta amat takut kalau dari muda tak jaga mmg bahaya

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
April 16, 2014 at 1:40 AM delete

Salam ukhuwah..eloklah kita beringat sebelum kena..prevention is better than cure kan :)

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...