Punca Kembung Perut Dan Cara Mengatasinya

April 12, 2014 8 Comments A+ a-

Apakah Perut Kembung Atau Dalam Bahasa Inggeris "Gas"?


Kembung perut berlaku akibat udara yang terkumpul dalam saluran pencernaan. Saluran pencernaan adalah saluran berotot yang bermula dari mulut ke dubur , di mana pergerakan otot , bersama-sama dengan pengeluaran hormon dan enzim, membolehkan pencernaan makanan . Sering kali masalah kembung perut ataupun angin ini dikaitkan dengan cara pemakanan seseorang dan apa yang terkandung dalam makanan tersebut. Angin akibat kembung perut meninggalkan badan apabila orang sendawa melalui mulut atau mengeluarkan angin melalui dubur (kentut).Angin akibat kembung perut adalah terdiri daripada karbon dioksida , oksigen , nitrogen , hidrogen, dan kadang-kadang metana. Kentut iaitu angin yang keluar melalui dubur, boleh juga mengandungi sejumlah kecil gas yang mengandungi sulfur. Kentut yang mengandungi lebih gas sulfur mempunyai bau. Setiap orang mempunyai angin. Walau bagaimanapun, ramai yang berfikir jika mereka terlalu kerap sendawa atau kentut kerana mereka mempunyai terlalu banyak angin. Mempunyai terlalu banyak angin sangat jarang berlaku sebenarnya.


Apa Yang Menyebabkan Kembung Perut?


Angin dalam saluran penghadaman biasanya disebabkan oleh menelan udara dan oleh pencernaan makanan tertentu di dalam usus besar oleh bakteria. Semua orang menelan sejumlah kecil udara apabila makan dan minum . Jumlah udara ditelan oleh seseorang itu meningkat sekiranya:
- makan atau minum terlalu cepat
- merokok
- mengunyah gula-gula
- menghisap gula-gula keras
- minum minuman berkarbonat atau " bergas " minuman
- memakai gigi palsu yang longgar - pemasanganSendawa membolehkan sebahagian angin meninggalkan perut. Lebihan angin akan bergerak ke usus kecil , di mana sebahagiannya diserap. Sedikit akan bergerak ke usus besar untuk keluar melalui dubur. Karbohidrat yang tidak dicerna sepenuhnya di perut dan usus kecil akan dicernakan oleh bakteria di dalam usus besar. Proses pencernaan inilah yangakan  membebaskan hidrogen dan karbon dioksida. Lain-lain jenis bakteria dalam usus besar akan mengambil gas hidrogen dan menghasilkan gas metana atau hidrogen sulfida , gas sulfur yang paling biasa dalam kentut.

Kajian telah mendapati bahawa gas metana terdapat dalam nafas 30 hingga 62 peratus daripada individu dewasa yang sihat. Sebilangan besar individu dewasa boleh menghasilkan metana di dalam usus, tetapi kandungannya terlalu rendah untuk dikesan. Kajian menunjukkan bahawa individu yang mudah mengalami masalah sembelit lebih cenderung untuk menghasilkan gas metana dengan jumlah yang dapat dikesan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui sebab-sebab bagi perbezaan dalam pengeluaran gas metana,  serta mengenalpasti hubungan antara gas metana dan masalah kesihatan yang lain.

Sebahagian daripada gas yang dihasilkan dalam usus diserap oleh aliran darah dan dibawa ke paru-paru , di mana ia dikeluarkan pada nafas. Biasanya, beberapa bakteria hidup di dalam usus kecil. Pertumbuhan yg terlalu cepat bakteria usus kecil adalah peningkatan dalam bilangan bakteria atau perubahan di dalam jenis bakteria dalam usus kecil. Bakteria ini boleh menghasilkan gas yang berlebihan dan juga boleh menyebabkan cirit-birit dan penurunan berat badan. Penumbuhan bakteria usus  kecil yang terlalu cepat biasanya berkaitan dengan penyakit atau gangguan yang menjejaskan sistem penghadaman atau menjejaskan cara ia berfungsi, seperti Crohn disease iaitu keradangan usus yang menyebabkan keradangan , atau bengkak, dan kerengsaan mana-mana bahagian saluran gastrousus atau dikenali sebagai kencing manis.


Apakah Makanan Yang Menyebabkan Kembung Perut?


Kebanyakan makanan yang mengandungi karbohidrat boleh menyebabkan angin. Sebaliknya, lemak dan protein kurang menyebabkan masalah kembung perut atau angin. Makanan yang menghasilkan gas dalam seseorang individu mungkin tidak menyebabkan gas kepada individu yang lain , bergantung kepada bagaimana individu tersebut mencerna karbohidrat dan juga jenis bakteria yang terdapat di dalam usus mereka.

Sesetengah makanan yang boleh menyebabkan gas termasuk:
- kacang
- sayur-sayuran seperti brokoli, bunga kubis, kubis , tauge , bawang , cendawan, artichokes, dan asparagus
- buah-buahan seperti pear , epal, dan pic
- bijirin lengkap seperti gandum dan oat
- soda ; minuman buah-buahan , terutama jus epal dan jus pear ; dan minuman lain yang mengandungi fruktosa yang tinggi, pemanis yang dihasilkan daripada jagung
- susu dan produk tenusu seperti keju , ais krim, dan yogurt
- makanan yang diproses - seperti roti, bijirin, dan sos salad - yang mengandungi sejumlah kecil laktosa , sejenis gula yang terdapat dalam susu dan makanan yang dibuat dengan susu
- gula-gula bebas gula yang mengandungi alkohol gula seperti sorbitol , mannitol, dan Xylitol


Simtom-simtom Kembung Perut?


Tanda-tanda yang paling biasa ialah sendawa , angin, kembung , dan sakit atau ketidakselesaan perut. Walau bagaimanapun, bukan semua orang mendapat gejala-gejala ini.


Sendawa  


Sendawa sekali-sekala terutama semasa dan selepas makan, adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, orang-orang yang kerap sendawa mungkin menelan terlalu banyak udara dan melepaskan sebelum udara memasuki perut .
Sesetengah orang yang kerap sendawa mungkin mempunyai gangguan Gastrousus seperti dinyatakan di atas, seperti refluks pemyakit gastroesophageal - keadaan yang kronik di mana kandungan perut mengalir balik ke dalam esofagus . Orang boleh percaya bahawa menelan udara dan melepaskan ia akan melegakan rasa tidak selesa , dan mereka dengan sengaja atau tidak sengaja boleh membangunkan tabiat sendawa untuk melegakan ketidakselesaan.
Melepaskan Angin (kentut)


Melepaskan angin sebanyak 13 hingga 21 kali sehari adalah normal. Angin yang berlebihan di dalam perut atau usus yang boleh menyebabkan kembung perut dan kentut di mana kembung perut mungkin disebabkan masalah pencernaan karbohidrat tertentu.


Kembung Perut


Kembung adalah rasa kenyang dan bengkak di bahagian abdomen, kawasan di antara dada dan pinggang. Masalah mencerna karbohidrat boleh menyebabkan gas meningkat dan kembung perut. Walau bagaimanapun , kembung tidak selalu disebabkan oleh terlalu banyak gas. Kembung mungkin disebabkan oleh penyakit-penyakit yang menjejaskan cara gas bergerak melalui usus, seperti pesat pengosongan gastrik , atau dari penyakit-penyakit yang menyebabkan halangan usus, seperti kanser kolon. Orang yang mempunyai banyak operasi , hernia dalaman, atau kumpulan-kumpulan tisu parut dalaman yang dipanggil perekatan mungkin mengalami kembung perut.
Gangguan seperti sindrom usus ( IBS) boleh memberi kesan kepada bagaimana gas bergerak melalui usus atau peningkatan sensitiviti sakit dalam usus. IBS adalah gangguan fungsi GI , bermakna tanda-tanda yang disebabkan oleh perubahan dalam bagaimana saluran penghadaman berfungsi. Tanda-tanda yang paling biasa IBS adalah sakit perut atau rasa tidak selesa , sering dilaporkan sebagai kekejangan, bersama-sama dengan cirit-birit, sembelit, atau kedua-duanya. IBS boleh memberikan sensasi kembung kerana sensitiviti meningkat kepada jumlah biasa gas.
Makan banyak makanan berlemak boleh melambatkan pengosongan perut dan menyebabkan kembung dan ketidakselesaan , tetapi tidak semestinya terlalu banyak gas.


Sakit perut dan rasa tidak selesa 


Orang mungkin merasa sakit perut atau rasa tidak selesa apabila gas tidak bergerak melalui usus biasa. Orang dengan IBS mungkin lebih sensitif kepada gas dan berasa sakit apabila gas hadir dalam usus.
Aduan 2Gas berkaitan. Manual Merck Perpustakaan Perubatan Online. www.merckmanuals.com/professional/sec02/ch008/ch008d.htmlleaving icon tapak. Dikemaskini Oktober 2007. Dicapai 26 Jun 2012 .


Bagaimana Mengatasi Masalah Kembung Perut?


Kembung perut boleh diatasi dengan mengurangkan udara ditelan, mengubah cara pemakanan, atau mengambil supplemen atau ubatan yang sesuai. Orang yang berfikir mereka mempunyai terlalu banyak angin boleh cuba untuk merawat masalah angin sendiri sebelum berjumpa pakar kesihatan. Pakar kesihatan boleh memberi nasihat tentang mengurangkan angin dan menetapkan ubat-ubatan yang boleh membantu.


Mengurangkan udara ditelan


Pakar kesihatan boleh mencadangkan makan lebih perlahan-lahan , mengelakkan gula dan gula-gula keras , atau membuat gigi untuk memastikan gigi palsu yang dibuat muat dengan betul.


Membuat perubahan pemakanan


Angin mungkin boleh dikurangkan dengan memakan kurang daripada makanan yang menyebabkan angin. Walau bagaimanapun, kebanyakan makanan yang sihat boleh menyebabkan angin, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran , bijirin lengkap , dan produk tenusu. Jumlah gas yang dihasilkan oleh makanan tertentu berbeza dari seorang ke seorang. Perubahan diet yang berkesan bergantung kepada pembelajaran melalui percubaan dan kesilapan yang makanan menyebabkan seseorang itu mempunyai gas dan berapa banyak makanan yang bersalah seseorang boleh mengendalikan.
Walaupun lemak tidak menyebabkan gas, menghadkan makanan yang tinggi lemak boleh membantu mengurangkan kembung dan tidak selesa. Kurang lemak dalam diet membantu perut kosong lebih cepat, membenarkan gas untuk bergerak lebih cepat ke dalam usus kecil.


Mengambil ubat- ubatan 


Sesetengah ubat- ubatan boleh membantu mengurangkan gas atau gejala yang dikaitkan dengan gas:
- Alpha- galactosidase - membantu pencernaan, mengandungi enzim mencerna gula yang kurang di dalam badan untuk mencerna gula dalam kacang dan kebanyakan sayur-sayuran. Enzim ini datang dalam bentuk cecair dan tablet. Lima titis ditambah setiap hidangan atau satu tablet ditelan sebelum makan untuk memecahkan gula yang menghasilkan gas. Ianya tidak berkesan ke tas laktosa dan fiber.
- Simethicone - boleh melegakan kembung dan sakit perut atau rasa tidak selesa yang disebabkan oleh gas.
- Tablet laktase atau titis - boleh membantu orang ramai yang mengalami masalah intoleransi laktosa menghadamkan susu dan produk tenusu untuk mengurangkan gas. Tablet laktase diambil sebelum makan makanan yang mengandungi laktosa ; titisan laktase boleh ditambah ke produk susu cecair. Produk susu, susu bebas laktosa dan susu rendah laktosa boleh didapati di kebanyakan kedai runcit.


Mengambil ubat-ubatan preskripsi


Pakar kesihatan boleh menetapkan ubat-ubatan untuk membantu mengurangkan gejala, terutamanya bagi orang-orang dengan penumbuhan yg terlalu cepat bakteria usus kecil atau SPI. Untuk maklumat lanjut mengenai IBS , rujuk Irritabel Bowel Sindrom dari National Digestive Disease Information di http://www.digestive.niddk.nih.gov/

Mengubah Tabiat Pemakanan


Tabiat pemakanan memberi kesan kepada jumlah gas yang terhasil dalam badan seseorang. Sebagai contoh , makan dan minum terlalu cepat boleh meningkatkan jumlah udara tertelan, dan makanan yang mengandungi karbohidrat boleh menyebabkan sesetengah orang mempunyai lebih banyak gas .

Kenalpasti tabiat dan gejala pemakanan yang menyebabkan lebih banyak gas. Pengurangan pengambilan makanan tersebut boleh membantu mengatasi masalah angin atau kembung perut.Jom tengok video Cara Mengatasi Masalah Angin Dalam Badan Dan Kembung PerutSupplement Shaklee Yang Sangat Membantu Mengatasi Masalah Angin Dan Kembung Perut

Peppermint – Ginger Plus  

                 

Kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur, dan dihasilkan di bawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi sains yang terkini.
Secara klinikal sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman.

Manfaat Utama:
  • Pudina: Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Mambantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih hulu hati dan cirit birit. Selain itu, ia melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kemoterapi. Pudina  merangsang pengeluaran peluh, oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selesema. Perasaan sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap focus.
  • Halia: Masyarakat Cina telah menggunakan halia lebih daripada 2 ribu tahun. Halia merangsang rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan. Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa pantang). Satu kajian di United Kingdom menunjukkan bahawa halia menghalang muntah selepas pembedahan pesakit wanita; penyelidik di Switzerlandmendapati halia adalah berkesan sebagai remedi lain seperti merawat mabuk laut. Laporan penyelidikan awal telah merumuskan bahawa halia adalah berkesan dalam merawat/ mencegah masalah kesakitan ketika dalam perjalanan/pengembaraan.
  • Pokok Adas (fenneal): Orang-orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu. Juga ia dapat membantu dalam masalah elergi pada saluran usus.

  • Cekur Manis (anise): Digunakan oleh orang Mesir purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batk dan kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa; melegakan haba di musim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.
SET PENGHADAMAN SHAKLEE PREMIUM

dKepada anda yang mengalami masalah penghadaman yang agak serius, boleh berikhtiar dengan Set Kesihatan Penghadaman Premium Shaklee seperti di bawah.


Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda :)
Cara Mudah Untuk Mendapatkan Vitamin Shaklee Anda :)
Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai8 comments

Write comments
Unknown
AUTHOR
April 14, 2014 at 1:05 AM delete

Bismillah...
maklumat yang bermanfaat...
supplemen ni seperti rasa halia ke atau neutral...

Jom jana tulang dengan pertambahan KALSIUM; klik link di bawah
http://goo.gl/pbgxgc

Reply
avatar
Hans Hanis
AUTHOR
March 16, 2018 at 8:49 AM delete

alhamdulillah
terima kasih atas perkongsian yang bagus nih

Reply
avatar
March 16, 2018 at 10:23 AM delete

ain datang terjah blog sini.-farahain zfa-

Reply
avatar
Acuyuhan
AUTHOR
December 8, 2018 at 5:06 AM delete

hi.. content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan..done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...