Ketahui Fakta-fakta Kehamilan Ektopik dan Simptom-simptomnya

June 04, 2014 8 Comments A+ a-

Hamil adalah satu berita yang sangat menggembirakan setiap pasangan terutamanya ibu yang hamil tersebut. Walau bagaimanapun tidak semua kehamilan diakhiri dengan kelahiran seorang bayi. Walaupun begitu kesihatan si ibu haruslah diambil sebagai sesuatu aspek yang sangat penting. Anda mungkin di antara 2% ibu-ibu yang mengalami kehamilan ektopik. Itulah pentingnya anda membuat pemeriksaan doktor setelah disahkan hamil. Doktor anda akan melakukan imbasan pertama untuk mengesan di manakah penempelan embrio berlaku di dalam rahim anda. Ketahui fakta-fakta kehamilan ektopik dan simptom-simptomnya, pengesanan awal dapat membantu mengelakkan daripada masalah serius berlaku iaitu ruptured ectopic pregnancy dan seterusnya menyelamatkan nyawa anda.


Apakah yang dimaksudkan dengan kehamilan ektopik?


Kehamilan ektopik ataupun Ectopic Pregnancy (EP) adalah suatu keadaan di mana telur disenyawakan dan menempel dan berkembang di mana-mana lokasi lain daripada di dalam rahim. Sebahagian besar daripada kehamilan ektopik adalah apa yang dikenali sebagai kehamilan tiub dan berlaku di dalam tiub fallopio (98 %). Walau bagaimanapun, ianya boleh berlaku di lokasi lain seperti ovari, pangkal rahim dan rongga abdomen. Kehamilan ektopik berlaku dalam kira-kira satu dalam 50 kehamilan. Kehamilan molar adalah berlainan dengan kehamilan ektopik di mana ia biasanya jisim tisu diperolehi daripada telur dengan maklumat genetik yang tidak lengkap. Ia tumbuh dalam rahim seperti gugusan anggur dan boleh menyebabkan risiko kepada kehamilan.
Risiko kesihatan utama kehamilan ektopik adalah rahim pecah yang membawa kepada pendarahan dalaman. Sebelum abad ke-19, kadar kematian daripada kehamilan ektopik melebihi 50%. Menjelang akhir abad ke-19, kadar kematian menurun kepada lima peratus kerana melibatkan pembedahan. Statistik menunjukkan dengan kemajuan semasa dalam pengesanan awal, kadar kematian telah berkurang kepada kurang daripada lima dalam 10,000. Kadar survival daripada kehamilan ektopik adalah meningkat walaupun kes kehamilan ektopik meningkat. Sebab utama untuk hasil yang kurang memberangsangkan adalah kegagalan untuk mendapatkan rawatan perubatan awal. Kehamilan ektopik masih merupakan punca utama kematian yang berkaitan dengan kehamilan pada trimester pertama kehamilan.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kehamilan ektopik mungkin berlaku pada masa yang sama sebagai "intrauterine pregnancy". Ini disebut kehamilan heterotopic. Insiden kehamilan heterotopic meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana peningkatan penggunaan IVF (persenyawaan in vitro) dan lain-lain teknologi pembiakan artificial.


Apakah Tanda-tanda dan Simptom Kehamilan Ektopik?


Tanda-tanda dan gejala kehamilan ektopik termasuk:
  • sakit perut
  • tidak datang haid (amenorea)
  • pendarahan faraj atau pendarahan sekejap-sekejap (tompokan darah) 

Anda mungkin tidak sedar bahawa anda mengandung. Gejala-gejala ini berlaku dalam kehamilan "ruptured ectopic pregnancy" (yang disertai oleh pendarahan dalaman yang teruk) dan "non-ruptured ectopic pregnancy" (tidak melibatkan rahim pecah dan pendarahan). Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini adalah biasa untuk masalah-masalah lain kehamilan. Jika anda mengalami simptom-simptom seperti di atas, tidak bermakna anda mengalami kehamilan ektopik, ianya mungkin juga simtom keguguran.

Tanda-tanda dan gejala kehamilan ektopik biasanya berlaku enam hingga lapan minggu selepas tempoh haid yang normal yang lalu. Tetapi ianya boleh berlaku lebih lambat jika kehamilan ektopik tidak terletak dalam tiub fallopi . Gejala lain kehamilan (contohnya loya dan payudara sakit) boleh juga hadir dalam kehamilan ektopik. Lemah, pening, dan hampir pitam apabila berdiri mungkin adalah tanda-tanda pendarahan dalaman yang serius dan tekanan darah rendah daripada kehamilan ektopik pecah (rupptured ectopic pregnancy) dan memerlukan perhatian perubatan dengan segera. Malangnya, sebanyak 15% kepada 20 % daripada wanita yang mempunyai ruptured ectopic pregnancy tidak mengetahui mereka mempunyai gejala kehamilan ektopik. Diagnosis mereka ditangguhkan sehingga wanita itu menunjukkan tanda-tanda kronik (contohnya, tekanan darah rendah, denyutan nadi yang lemah dan cepat, kulit pucat dan kekeliruan). Jika ini berlaku kepada anda atau sesiapa sahaja di sekeliling anda segeralah ke bahagian kecemasan hospital berhampiran.Anemia Semasa Hamil

Set Kehamilan Shaklee

HARGA SET HAMIL SHAKLEE

Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda :)

Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai

8 comments

Write comments
cahaya
AUTHOR
June 5, 2014 at 1:47 AM delete

rindulah nak hamil lagi cuma sekarang tak mahu tertekan uh..kekadang pekak teliga bila org kata bila nak tambah yang ke dua. ada masa awak diam ada masa awak jawab ada masa awak berseloroh ada masa stress.

hanya Tuhan yang tahu apa usaha kami apa sabar dan doa tak lapuk dik ujan.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
June 5, 2014 at 1:52 AM delete

tak mengapa suri..biasalah tu manusia..saya pun pernah mase tu setahun kawen tapi belum ada rezeki..lain kali jika mereka tanya..jawab macam ni.."kenapa tanya saya, tanyalah pada Allah..dia yang beri rezeki anak, dia yang ciptakan manusia"..

Mulakan Langkah Pertama Anda

Reply
avatar
Nurulhidayah
AUTHOR
June 5, 2014 at 2:02 AM delete

Nice sharing Zara.. banyak maklumat yang berguna bole kita dapati dari entry ni :D

Reply
avatar
Karen Monica
AUTHOR
June 5, 2014 at 8:57 AM delete

baru tau apa itu kehamilan ektopik...terima kasih berkongsi :)

Reply
avatar
June 5, 2014 at 6:18 PM delete

satu info mearik..terima kasih kerana sudi berkongsi..


Jom Baca Entri Terkini Saya

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
June 6, 2014 at 12:45 AM delete

sama-sam kehamilan ektopik ni jarang berlaku..taqpi pernah terjadi kepada seseorang di kalangan keluarga saya..kasihan dia tak tahu dia pregnant anak pertama sehinggalah tiub fallapionya hampir pecah..doktor terpaksa membuang sebahagian..jadi peratusan hamil telah berkurang..kini sudah berapa tahun berlalu, kita doakan dia mendapt rezeki anak..aminn..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
June 6, 2014 at 12:46 AM delete

terima kasih..insyaAllah saya singgah..

Reply
avatar
nikkhazami
AUTHOR
November 4, 2017 at 9:24 PM delete

singgah sini. tak menyesal sebab banyak info bermanfaat

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...