5 Cara Mengatasi Dehidrasi Semasa Berpuasa
Air adalah antara elemen terpenting dalam tubuh badan kita. Ini adalah kerana air membentuk kira-kira 70 peratus daripada badan kita, kepentingannya tidak boleh diabaikan.Ia adalah penting untuk hampir setiap fungsi badan, dari penyingkiran bahan buangan, membantu penghadaman, mengekalkan kesihatan serta kelembapan kulit dan mengangkut nutrien ke seluruh tubuh.
Namun begitu, sebagai umat Islam di bulan Ramadhan kita diwajibkan berpuasa. Puasa adalah termasuk lima perkara utama dalam hidup seorang muslim kerana ianya telah disyariatkan dan termaktub sebagai Rukun Islam yang ketiga. Selain menyucikan diri dan bersederhana, puasa itu sendiri memberi pelbagai manfaat kepada umat Islam termasuklah dari sudut kesihatan.
Apakah Dehidrasi?
Dehidrasi merujuk kepada mana-mana keadaan di mana kekurangan jumlah cecair badan. Biasanya ia merujuk kepada hypernatremia (kehilangan air yang menyebabkan peningkatan kepekatan garam dalam badan), tetapi juga digunakan untuk merujuk kepada hypovolemia (kehilangan isipadu darah, terutamanya plasma).
Dehidrasi berlaku apabila kehilangan air melebihi pengambilan air, biasanya disebabkan oleh senaman atau penyakit. Kebanyakan orang boleh bertolak ansur dengan penurunan tiga hingga empat peratus di dalam air badan. 5-8 peratus penurunan boleh menyebabkan keletihan dan pening. Lebih sepuluh peratus boleh menyebabkan kemerosotan fizikal dan mental dan dahaga yang teruk.
Penurunan lebih daripada 15-25 peratus air badan adalah boleh membawa maut. Dehidrasi ringan dicirikan oleh dahaga dan ketidakselesaan umum dan biasanya diatasi dengan garam rehidrasi oral.
Tidak menggantikan nutrien dan mineral yang hilang apabila anda berbuka puasa boleh memudaratkan, dan boleh melemahkan anda ke keadaan di mana anda mungkin tidak dapat berpuasa keseluruhan sepanjang Ramadhan. Malah dehidrasi yang ringan boleh menjejaskan prestasi sehari-hari anda, menyebabkan anda penat, pening, mengalami sakit kepala dan kurang tumpuan.
Simptom Dehidrasi Ringan:
- Dahaga
- Mulut kering atau melekit
- Tidak kerap membuang air kecil
- Air kencing kuning gelap
- Kulit kering dan sejuk
- Sakit kepala
- Kekejangan otot
Tanda-tanda Dehidrasi Yang Teruk:
- Tidak membuang air kecil
- Air kencing kuning gelap berwarna
- Kulit kering dan kusam
- Cepat marah atau keliru
- Pening atau pitam
- Denyutan jantung yang cepat
- Pernafasan cepat
- Mata tenggelam atau cengkung
- Kelesuan
- Kejutan (kekurangan aliran darah melalui badan)
- Tidak sedarkan diri
5 Cara Mengatasi Dehidrasi Semasa Berpuasa
- Mengelakkan matahari: Pada siang hari, cuba jauhkan diri dari matahari dan haba yang berlebihan. Kekal di kawasan yang sejuk dan teduh, pakai topi dan kurangkan aktiviti-aktiviti berat.
- Minum air dan cecair selepas Iftar: dehidrasi ringan mudah diatasi dengan meminum lapan gelas atau lebih air dengan serta-merta selepas Iftar. Cuba untuk mengelakkan teh, kopi dan soda, kerana ia mengandungi tahap kafein dan gula, yang boleh memburukkan dehidrasi lagi.
- Minum minuman yang menyihatkan: Antara minuman yang digalakkan ketika berpuasa atau ketika mngalami dehidrasi adalah seperti jus kurma ataupun hanya hancurkan kurma dan dicampurkan bersama susu kotak. Selain itu anda digalakkan minum minuman isotonik kerana ini dapat melegakan dehidrasi anda secara berkesan. Cuba elakkan minuman isotonik yang berkarbonat kerana ianya mengandungi kandungan gula yang terlalu tinggi.
- Gantikan nutrien dan mineral yang hilang: Minum cecair lain selain daripada air, seperti jus buah-buahan, untuk menggantikan nutrien dan mineral yang hilang. Dapatkan lima hidangan anda buah-buahan dan sayur-sayuran, buah-buahan sitrus terutamanya yang berair dan strawberi juga disyorkan. Jus buah-buahan yang kaya Vitamin A dan kalsium, dan banyak dipenuhi dengan serat, zat besi, kalium dan mineral yang lain, serta vitamin C, B1 dan B2.
- Jaga kesihatan anda: Untuk memerangi potensi penyakit, disebabkan oleh kekurangan air, mineral dan nutrien, minimumkanaktiviti riadah ketika berpuasa dan ingat bahawa anda diharuskan untuk berbuka puasa hanya jika anda benar-benar perlu dan jika dehidrasi berterusan akan memudaratkan kesihatan anda.
Produk Shaklee Yang Membantu Mengatasi Dehidrasi
Performance® Natural Orange
Minuman Hidrasi Tulen - Sebelum, Semasa dan Selepas Bersukan
Penghilang Dahaga Untuk Si Juara
Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan bagi para atlet. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air. Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.
Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat kami dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.
Terbukti Secara Klinikal
Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:
• Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan
hidrasi
• Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk
kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)
• Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan
keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.
Dapatkan Yang Terbaik, Serlahkah Yang Terbaik
Nutrisi untuk para atlet sukan Shaklee memberikan apa yang tubuh anda perlukan; sebelum, semasa dan selepas latihan, dengan formula yang terbukti secara klinikal dapat membantu anda bertahan lebih baik, berlatih lebih lama dan kembali bertenaga dengan lebih cepat.
Jaminan Ketulenan Shaklee
Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.
Siapa Yang Perlukan Performance Drink Shaklee?
Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai
Email : fatimahazzahra05@yahoo.com
CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585
FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku
8 comments
Write commentskalau saya badna jenis kurnag air blh buat saya cepat letih dan migren/sakit kepala
Replybaru tahu untuk Pesakit gout boleh guna ya. sungguh membantu
Replytips di atas perlu nih,agar puasanya tidak terganggu dengan hal2 sepele kayak dehidrasi
ReplyKalau saya ni macam terlebih air pula..hehehe
Replysaya minum air banyak pada waktu malam..
ReplyWaktu bersahur, saya akan makan sedikit tetapi akaan lebihkan minum air masak. Paling kurang 8 gelas. Insyaallah, badan tak rasa letih di tmpt kerja. Aktif seperti hari2 lain. Kawan2 pelik ingat saya tak puasa. Hehehe
Replybahaya juga bila kurang minum air kan...nampaknya lepas ni puteri kena banyak minum air
Replybahaya tau dehidrasi ni lebih lebih lagi time puasa.
Replyhttps://sasteradanmelayu.wordpress.com/2015/06/17/dress-umaira/