Hukum Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Anak

July 10, 2014 7 Comments A+ a-

Apabila Ramadhan hampir tiba, pasti ibu-ibu yang menyusukan anak termasuklah saya merasa bimbang. Terutamanya bagi ibu-ibu yang belum cukup 6 bulan menyusukan anak secara ekslusif. Ibu-ibu seperti saya bukannya tidak mampu menunaikan ibadah yang tercatit dalam Rukun Islam, tetapi risau mengenangkan bagaimana untuk menyusukan bayi sedangkan diri berpuasa. Persoalan yang mungkin timbul di hati ibu-ibu ini: • Mampukah saya berpuasa penuh?
 • Mampukah saya menyusukan anak dan mengumpul stok susu?
 • Merudumkah penghasilan susu kerana tidak makan dan minum di siang hari?
 • Cukupkah zat dan nutrisi di dalam susu saya?
 • Perlu makan banyakkah ketika bersahur untuk bertahan sehingga berbuka?


Yang paling dirisaukan ialah pengeluaran susu ibu semakin berkurang dan ibu tidak dapat menyesuaikan diri dalam keadaan berpuasa. Itulah permasalahan yang seringkali kita dengar bahkan seringkali disogokkan oleh kebanyakan orang.


Dari Perspektif Agama

Dalam Islam, setiap ibu yang menyusukan ataupun hamil dibolehkan berbuka puasa sebagai satu bentuk keringanan yang ditawarkan. Tetapi perlu ada sebab mengapa diberikan pilihan untuk berbuka kerana ia mempengaruhi cara penggantian hari berpuasa yang ditinggalkan. Sebab itulah, setiap wanita yang menyusukan bayi ataupun hamil perlu memahami perkara- perkara yang bersangkutan dengan pengurusan berpuasa iaitu bila keharusan untuk berbuka dan kesannya dari segi qadha' dan fidyah.

Dari Segi Saintifik

Namun, melalui kajian-kajian yang dilakukan oleh ramai penyelidik mendapati, berpuasa tidak mendatangkan kemudaratan terhadap ibu-ibu yang menyusukan anak. Dengan itu, kaum ibu tidak perlu risau akan kekurangan penghasilan susu dan kesannya terhadap bayi selagi mana mereka istiqamah dalam mengamalkan pemakanan yang seimbang dan sihat semasa di bulan Ramadhan. Berpuasa sebenarnya lebih banyak memberi kemanfaatan kepada semua berbanding kemudaratan. Kemudaratan hanya berlaku dalam kes-kes tertentu yang diharuskan dalam agama untuk berbuka puasa.Pelbagai persoalan yang timbul di fikiran ibu-ibu yang menyusukan bayi berkenaan dengan puasa. Namun, ia mungkin akan terjawab jika kita sendiri faham akan erti pengurusan puasa dan juga tahu akan kesannya secara saintifik. Kadangkala bukan ibu yang menyusukan bayi bimbang akan kesihatan tetapi masyarakat sekeliling ataupun keluarga terdekat yang mempengaruhi minda dan pemikiran ibu-ibu bahawa berpuasa boleh membahayakan bayi yang disusui. 

Sebab itulah perlunya pemahaman yang mendalam tentang puasa dan pentingnya penyusuan susu ibu agar pilihan untuk berbuka puasa itu dapat diminimumkan. Ia merupakan satu langkah yang proaktif supaya tidak timbul masalah yang mendatang dan kesihatan ibu dan anak juga akan diberkati Allah kesan daripada manfaat puasa itu sendiri.
Banyak kajian menyatakan bahawa berpuasa tidak akan mengurangkan pengeluaran susu ibu. Tetapi kekurangan air atau dehidrasi yang teruk pada ibu akan menyebabkan bekalan susu ibu akan berkurangan. Jika kita lihat, berpuasa hanya melibatkan penahanan diri daripada makan dan minum hanya memakan tempoh yang sekejap iaitu di siang hari. Jadi tidak timbul masalah dehidrasi jika kita mengamalkan cara pemakanan yang telah dianjurkan dan minum air dalam kuantiti yang cukup. 

Ada sesetengah individu yang kekurangan air di dalam badan adalah disebabkan kurangnya pengambilan air sewaktu berbuka puasa dan bersahur. Kesannya adalah kepada badan untuk keesokan hari. Badan yang kekurangan air akan menyebabkan keletihan yang berpanjangan, sebab itulah disarankan agar mendapat bekalan air yang mencukupi untuk badan segar dan bertenaga terutamanya bagi ibu- ibu yang menyusukan bayi.Ada juga sesetengah pendapat mengatakan bahawa, jika ibu-ibu berpuasa, akan meningkatkan penghasilan toksin di dalam badan dan akhirnya juga terdapat dalam susu ibu yang akan memberi kesan terhadap bayi. Namun, perlu kita ingat, bayi juga memiliki sistem imun yang dapat menahan diri mereka daripada serangan penyakit. Tanggapan sebegini perlu kita ambil iktibar dan diterjermahkan dalam ertikata puasa yang kita jalani. 

Allah mensyariatkan berpuasa kepada hamba-hambaNya kerana pelbagai faedah dan manfaat yang diperolehi daripadanya. Terpulang kepada diri kita untuk memanifestasikan puasa dalam kehidupan yang sebenar dengan situasi seperti ibu-ibu yang menyusukan bayi. 

Kajian yang dijalankan di Afrika Barat mendapati bahawa berpuasa pada bulan Ramadhan tidak memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi tetapi kemungkinan komposisi susu ibu tersebut akan berubah. Hal ini adalah sejajar jika dikaitkan dengan pemakanan ibu semasa bulan Ramadhan kerana nutrien susu adalah bergantung kepada pemakanan ibu. 
Seandainya pemakanan sihat dan sempurna yang diamalkan, ia tidak akan mengundang masalah terhadap komposisi susu tersebut tetapi jika terdapat kekurangan dalam pengambilan makanan, kemungkinan komposisi tersebut akan berubah. Namun, ia tidak mendatangkan masalah terhadap kesihatan bayi. Ini kerana, ia boleh dilihat sebagai suatu kitaran iaitu, ibu- ibu boleh menggantikan makanan atau zat yang tidak cukup tersebut selepas waktu berbuka. Selagi mana pemakanan sihat diutamakan, tiada masalah yang diundang buat ibu dan bayi yang menyusu.
Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat juga menunjukkan tiada kesan yang signifikan terhadap pengurangan susu ibu semasa berpuasa di bulan Ramadhan. Badan wanita yang menyusukan bayi akan membuat beberapa penyesuaian metabolik semasa berpuasa untuk memastikan agar pengeluaran susu ibu tidak terganggu. Sungguh hebat penciptaan Allah. Penyusuan susu ibu digalakkan di dalam Islam dan dalam masa yang sama disyariatkan berpuasa dalam bulan Ramadhan. Suruhan ini terkandung implikasi yang mendalam terhadap kesihatan setiap manusia khususnya yang bergelar ibu. Malah ada pula rukhsah yang dibolehkan berbuka puasa, istimewa untuk golongan tersebut jika berlaku kekhuatiran dan keadaan yang tidak diduga. 

Tetapi, bagi kita yang ingin merebut peluang berpuasa di bulan yang mulia seharusnya tidak menjadikan penyusuan susu ibu sebagai suatu halangan untuk mendapat dua ganjaran yang hebat tersebut dalam masa yang sama. Ditambah lagi, kajian- kajian sains terkini yang membuktikan tiada permasalahan yang menghalang wanita yang menyusukan bayi untuk berpuasa dari segi kesihatan ibu dan bayi itu sendiri. Malah, kita seharusnya percaya, sudah pasti ada hikmah dan keistimewaan yang tersirat di samping yang tersurat dengan apa yang Allah telah tentukan buat hambaNya yang bergelar wanita dan ibu.
Sesungguhnya Ramadhan akan menjadi lebih bermakna jika sebagai ibu, kita tidak mengambil mudah akan hal melaksanakan puasa dan meneruskan penyusuan bayi. Seboleh yang mungkin untuk meminimumkan pilihan berbuka puasa jika tiada apa-apa masalah ketika menyusukan bayi. 

Sebagai langkah proaktif, ibu-ibu seharusnya mengambil peluang untuk mengkaji lebih mendalam kenapa disyariatkan penyusuan susu ibu dan tidak menjadikan Ramadhan sebagai satu halangan untuk memberhentikan penyusuan ibu. Ibu-ibu tidak seharunya mengambil langkah berbuka puasa sewenang- wenangnya kerana menyusukan bayi tanpa ada sebab yang munasabah. Yang paling penting ialah pendidikan pemakanan yang sihat harus disemai dalam setiap diri ibu yang menyusukan bayi agar dapat mengharungi bulanpuasa dengan sihat dan cergas tanpa sebarang masalah.

Supplement Shaklee Yang Boleh Membantu


Cubalah MIGHTY 3 GEMS Shaklee. Terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu Mealshake (perasa French Vanilla), Energizing Soy Protein atau ESP (perasa Vanilla) dan Performance Drink(perasa oren). Ketiga-tiganya adalah dalam bentuk serbuk, hanya campurkan ketiga-tiganya dengan air, digoncang dan sedia untuk diminum.ESP: • Membekalkan tenaga segera yang tahan selama berjam-jam dan mengekalkan rasa kenyang lebih lama. Pastinya gastrik juga dapat dielakkan
 • Mengekalkan paras gula dalam darah yg rendah (penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dlm jangka masa panjang)


Performance Drink: • Mengandungi formulasi istimewa OPTICARB yang membekalkan tenaga dan membantu mencegah penyahhidratan..
 • Mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh.
 • Rasa oren yanng sangat menyegarkan, mampu memulihkan tenaga anda dengan segera kita berbuka puasa.


Meal Shakes: • Nutrisi lengkap mengandungi 24 jenis vitamin, mineral A-Z dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral dalam tubuh kita.
 • Melengkapi 35% nilai harian keperluan nutrisi.
 • Sesuai juga untuk kanak-kanak yang baru belajar berpuasa.
Pengalaman M3G Saya


Saya masih menyusukan anak lelaki saya yang berumur hampir 2 tahun. Anak saya adalah jenis yang menyusu sepanjang malam. Ini membuatkan pengalaman bersahur saya bergantung kepada jadual menyusunya. Sudah beberapa kali saya sukar untuk bangun sahur dan mengambil sahur lengkap akibat dek anak saya terbangun sekali. 

Jadi pilihan mudah, ringkas dan cepat; saya hanya mengambil Mighty 3 Gems untuk bersahur. Masa yang diambil untuk menyiapkannya hanya kira-kira seminit dan teguk sahaja sudah selesai. Kadang-kadang terpaksa meminta bantuan suami untuk menyediakan minuman "penyelamat" saya ini. Alhamdulillah berpuasa dengan Mighty 3 Gems membantu saya untuk terus berpuasa sambil menyusukan anak.

HARGA SET PUASA SHAKLEEKawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai


CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

7 comments

Write comments
cahaya
AUTHOR
July 10, 2014 at 9:23 PM delete

boleh bertahan si ibu nanti masa sahur ken aminum air banyak-banyak ya

Reply
avatar
cahaya
AUTHOR
July 10, 2014 at 9:31 PM delete

saya masih tak ada pengalaman begini susu badan anak dan time tu puasa.kalau dapat rasa pasti ia berikan saya satu cabaran.

Reply
avatar
Azlan Strider
AUTHOR
July 11, 2014 at 3:05 AM delete

owh...baru saya tahu pasal nie...Terima kasih kerana berkongsi.. :D

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 11, 2014 at 6:37 AM delete

Saya dua2 anak merasa menyusukan di bulan puasa..yang kecik ni menyusu lama dah dekat 2 tahun..jadi ni tahun kedualah berpuasa dan menyusukan dia..alhamdulillah xtinggal puasa..

Reply
avatar
Hans Hanis
AUTHOR
July 11, 2014 at 2:29 PM delete

saya pun baca untuk ilmu di masa akan datang :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
May 27, 2017 at 3:17 PM delete

Ohh baru sy tau ibu menyusukn ank juga boleh bpuasa jika mmpu btahan

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...