Resveratrol Membantu Merawat Pesakit Diabetes Secara Semulajadi

July 06, 2014 15 Comments A+ a-

Diebetes adalah sejenis penyakit kronik dan ianya dikatakan salah satu pembunuh senyap di Malaysia. Survey Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Ke-4 2011 menganggarkan 2.6 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas mengidap kencing manis. Secara purata dianggarkan setiap daripada anda, rakyat Malaysia mempunyai kemungkinan mengenali sekurang-kurangnya seorang pesakit diabetes.
-Sumber dari http://www.diabetes.org.my/-
Apa yang menyebabkan Diabetes?


Diabetes sering dirujuk oleh doktor sebagai kencing manis, iaitu sejenis penyakit metabolik di mana seseorang mempunyai kadar gula yang tinggi dalam darah. Keadaan ini berlaku sama ada kerana pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, atau kerana sel-sel badan tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin, atau kedua-duanya. Pesakit dengan gula yang tinggi dalam darah biasanya akan mengalami polyuria (kerap membuang air kecil), mereka akan menjadi semakin dahaga (polydipsia) dan lapar (polyphagia). 


Terdapat tiga jenis diabetes: 

1) Diabetes Jenis 1


Diabetes jenis 1 berlaku apabila sistem imun badan memusnahkan sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin. Sel-sel ini dipanggil sel-sel beta. 

Lazimnya, sistem imun badan melawan penceroboh asing seperti virus atau bakteria. Tetapi atas sebab-sebab yang tidak diketahui, pada pesakit diabetes jenis 1, sistem imun menyerang pelbagai sel dalam badan termasuklah sel-sel beta pankreas. Ini menyebabkan kekurangan hormon insulin dalam badan untuk memproses gula. 

Pesakit dengan diabetes jenis 1 perlu mengambil suntikan insulin untuk sepanjang hidup mereka. Mereka juga perlu memastikan tahap darah-glukosa semasa dengan menjalankan ujian darah dan mengikuti diet yang tertentu. 

2) Diabetes Jenis 2 


Bagi peasakit Diabetes Jenis 2, badan  mereka tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk fungsi yang sepatutnya, atau sel-sel dalam badan tidak bertindak balas terhadap insulin (tidak tolerant). Kira-kira 90% daripada semua kes-kes kencing manis di seluruh dunia adalah diabetes jenis 2. 

Sesetengah orang mungkin boleh mengawal gejala diabetes jenis 2 mereka dengan mengurangkan berat badan, mengikuti diet yang sihat, melakukan banyak latihan, dan pemantauan paras glukosa darah mereka. Walau bagaimanapun, diabetes jenis 2 biasanya penyakit progresif iaitu ia beransur-ansur menjadi lebih teruk dan mungkin di tahap akhir pesakit perlu mengambil insulin, biasanya dalam bentuk tablet. 

Orang yang berlebihan berat badan dan obes mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat diabetes jenis 2 berbanding mereka yang mempunyai berat badan yang sihat. Orang yang banyak lemak viseral, juga dikenali sebagai obesiti pusat, lemak perut, atau obesiti abdomen, mempunyai risiko yang lebih. Berat badan berlebihan / obes menyebabkan badan untuk melepaskan bahan kimia yang boleh menjejaskan kestabilan sistem kardiovaskular dan metabolik badan. 

Berat badan berlebihan, tidak aktif secara fizikal dan makan makanan yang salah semua menyumbang kepada risiko mendapat diabetes jenis 2. Minum hanya satu tin (bukan diet) soda sehari boleh meningkatkan risiko mendapat diabetes jenis 2 sebanyak 22%. Para saintis percaya bahawa kesan minuman ringan bergula meningkatkan  risiko kencing manis.

Risiko diabetes jenis 2 juga lebih besar apabila umur anda semakin meningkat. Pakar tidak benar-benar pasti mengapa, tetapi apabila kita semakin tua kita cenderung untuk menambah berat badan dan menjadi kurang aktif secara fizikal. Mereka yang mempunyai saudara terdekat yang telah / mempunyai diabetes jenis 2, orang Timur Tengah, Afrika, atau keturunan Asia Selatan juga mempunyai risiko yang tinggi mendapat penyakit ini. 

Lelaki yang mempunyai tahap testosteron yang rendah didapati mempunyai risiko yang tinggi mendapat diabetes jenis 2. Penyelidik dari University of Edinburgh, Scotland, berkata bahawa tahap testosteron yang rendah dikaitkan dengan rintangan insulin.

3) Diabetes gestasi 


Jenis ini memberi kesan kepada wanita semasa mengandung. Baca selanjutnya tentang Gestational Diabetes.

Adakah Penawar Bagi Penyakit Diabetes?


Keputusan daripada kajian klinikal menunjukkan bahawa resveratrol, sebatian kimia yang biasa ditemui dalam anggur dan sebahagian buah beri, mampu menurunkan glukosa dalam darah dan paras insulin sambil meningkatkan HDL kolesterol dalam pesakit kencing manis. Ianya haruslah diambil dengan kombinasi bersama ubat anti-diabetes standard .
-Sumber dari http://www.wrha.mb.ca/-

Apakah Resveratrol?


Resveratrol adalah sejenis sebatian tumbuhan yang dikenali sebagai polifenol. Sebatian ini dianggap mempunyai ciri-ciri antioksidan, melindungi tubuh daripada risiko penyakit kronik seperti kanser, diabetes dan penyakit jantung. Resveratrol terdapat dalam kulit anggur merah, sumber-sumber lain termasuk kacang dan buah beri.

Manfaat Resveratrol Untuk Pesakit Diabetes


Resveratrol yang diambil sebagai rawatan diabetes konvensional boleh membantu untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit diabetes jenis 2. Pengambilan resveratrol didapati berkesan dalam meningkatkan kawalan glisemik dan mungkin boleh membantu untuk rawatan dan pengurusan diabets / kencing manis.

Memperkenal Vivix® ShakleeVivix® adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. 

Vivix® mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.  

Bakal dipatenkan tidak lama lagi.  Bahan-bahan utamanya telah diuji secara klinikal dan ianya eksklusif untuk Shaklee.

Sumber dari http://www.shaklee.com.my/-

Bagaimana Resveratrol Dalam Vivix Membantu Pesakit Diabetes?


Terdapat 2 cara Resveratrol membantu pesakit diabetes/kencing manis:


1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin


Rintang terhadap insulin adalah satu faktor utama penyebab diabetes. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh mengurangkan simptom pesakit diabetes. Melalui kajian yang telah dijalankan, resveratrol mampu meningkatkan sensitiviti tubuh pesakit diabetes terhadap insulin, serta memperbaiki gaya hidup pesakit tersebut.


2. Mengaktifkan enzim yang mengawal rembesan hormon insulin


Untuk membantu pesakit diabetes, satu enzim yang dikenali sebagai enzim SIRT1 mestilah di aktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.Bahan Aktif Yang Terdapat Dalam VIVIX Shaklee


Vivix mengandungi 4 bahan aktif yang tinggi dengan kandungan resveratrol dan sebatian polifenol yang lain. Bahan aktif tersebut terdiri dariada Muscadine Grape, Polygonum Capsidatum, Purple Carrot dan European Elderberries.


Anggur Muscadine adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom. Kerana pasangan tambahan kromosom ini, ia memberikan lebih banyak faedah kesihatan, meningkatkan imun dan sifat antioksidan. Kerana kawasan persekitarannya yang unik dengan cahaya matahari yang banyak, anggur ini mengandungi banyak polifenol dan resveratrol yang mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan.

HARGA VIVIX SHAKLEE                                                     
Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai


CALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku15 comments

Write comments
Hafizul
AUTHOR
July 6, 2014 at 8:11 PM delete

Takut sero..mintak jauh la dari dugaan macam ni..hehe

Reply
avatar
Paan Blogger
AUTHOR
July 6, 2014 at 9:10 PM delete

Kena amalkan makan anggur :)

Reply
avatar
cahaya
AUTHOR
July 6, 2014 at 10:30 PM delete

purple carot uh macam sedap jer hee tak pernha rasa uhh

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 12:15 AM delete

Lebih baik mencegah dari mengubati ^_^

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 12:16 AM delete

saya pon tak pernah jumpa..kobis purple pernahlah :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 12:17 AM delete

mengamalkan buah-buahan ni memang bagus..dalam Islam pun menggalakkan kita makan anggur kering aka kismis..

Reply
avatar
emarieys
AUTHOR
July 7, 2014 at 1:40 AM delete

penyakit yang digeruni... kena berpantang makan juga.

Reply
avatar
gnesop
AUTHOR
July 7, 2014 at 1:49 AM delete

nice sharing info

Reply
avatar
lizz
AUTHOR
July 7, 2014 at 2:54 AM delete

kami adik beradik macam possibility nak ada penyakit ni agak tinggi sebab keturunan. huhhu

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 3:59 AM delete

Assalamualaikum

Banyak jenis rupanya diabetes ini. Saya pun bagi mak saya makan vivix shaklee dan Alhamdulillah kesihatan bertambah baik dan bacaan gula dalam darah pun normal.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 6:23 AM delete

Betul pemakanan harus dijaga sejak awal lagi

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 6:25 AM delete

InsyaAllah boleh diatasi dengan menjaga pemakanan sebelum ianya terjadi..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 7, 2014 at 6:27 AM delete

Alhamdulillah puas hati kalau dapat membantu ramai pengguna mendapatkan kesihatan yang lebih baik..lebih-lebih lagi ahli keluarga terdekat


Reply
avatar
Azlan Strider
AUTHOR
July 7, 2014 at 10:04 PM delete

terima kasih kerana berkongsi maklumat yang menarik nie...

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 8, 2014 at 2:55 PM delete

Sama-sama..semoga kita sama-sama mendapat manfaat dari entry ini

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...