Blighted Ovum - Punca dan Simptom Yang Anda Harus Ketahui

February 05, 2015 3 Comments A+ a-

Apakah Blighted Ovum?


Blighted ovum berlaku apabila telur disenyawakan menempel atau melekat (implan) di dalam rahim tetapi tidak berkembang menjadi embrio. Blighted ovum juga dirujuk sebagai kehamilan anembryonic dan merupakan penyebab utama kegagalan awal kehamilan atau keguguran. Selalunya blighted ovum berlaku begitu awal yang anda tidak tahu anda hamil. Blighted ovum menyebabkan kira-kira satu daripada dua keguguran pada trimester pertama kehamilan. Keguguran adalah apabila kehamilan yang berakhir dengan sendiri dalam tempoh 20 minggu pertama.
Apabila seorang wanita hamil, telur disenyawakan melekat pada dinding rahim. Pada kira-kira lima hingga enam minggu kehamilan, embrio sepatutnya telah terbentuk. Pada masa ini, kantung kehamilan (gestational sac), di mana janin berkembang telah berukuran kira-kira 18 milimeter luas. Bagi ibu-ibu yang mengalami blighted ovum, walaupun kantung kehamilan telah terbentuk dan membesar, tetapi embrio tidak berkembang. Itulah sebabnya blighted ovum juga dikenali sebagai kehamilan anembryonic.


Punca-punca Blighted OvumKeguguran yang berlaku akibat blighted ovum lazimnya berpunca daripada masalah dengan kromosom, struktur yang membawa gen. Ini mungkin dari sperma atau telur yang kurang berkualiti. Atau, ia mungkin berlaku disebabkan oleh pembahagian sel yang tidak normal. Namun begitu, punca utama tubuh anda memberhentikan kehamilan adalah kerana ia mengesan ketidaknormalan.
Adalah penting untuk memahami bahawa anda bukanlah penyebab blighted ovum atau keguguran ini dan anda memang tidah dapat mencegahnya apabila persenyawaan telah berlaku. Berita baiknya, bagi kebanyakan wanita, blighted ovum berlaku hanya sekali sepanjang hidup.


Simptom-simptom Blighted Ovum


Dengan blighted ovum, anda mungkin mempunyai tanda-tanda kehamilan. Sebagai contoh, anda mungkin mendapati haid anda lewat dan mendapat dua garisan ketika melakukan ujian air kencing (UPT). Bagi mereka yang tidak tahu mereka hamil, mereka mungkin tidak menyedari yang mereka mengalami blighted ovum. Mungkin mereka hanya mengetahui yang mereka megalami keguguran dengan tanda-tanda keguguran seperti:


  • kejang perut
  • spotting atau bleeding (pendarahan melalui vagina)
  • haid yang lebih banyak dari keadaan biasa


Jika anda mengalami mana-mana tanda-tanda atau gejala-gejala di atas, anda mungkin mengalami keguguran. Tetapi bukan semua pendarahan pada trimester pertama berakhir dengan keguguran. Jadi pastikan anda berjumpa dengan doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda tersebut.


Mendiagnosis Blighted Ovum


Berbeza pula bagi mereka yang tahu mereka hamil dan telah mendapati ujian air kencing (UPT) mereka positif. Terutamanya kepada pasangan yang sedang merancang untuk hamil. Jika anda fikir anda mempunyai kehamilan normal, anda tidak bersendirian. Ramai wanita dengan blighted ovum fikir begitu kerana tahap human chorionic gonadotropin (hCG)  mereka boleh meningkat. Plasenta menghasilkan hormon ini selepas implantasi. Dengan blighted ovum, hCG boleh terus meningkat kerana plasenta boleh berkembang untuk masa yang singkat, walaupun embrio tidak hadir.Ultrasound disarankan untuk mendiagnosis blighted ovum

Atas sebab ini, ujian ultrasound biasanya diperlukan untuk mendiagnosis blighted ovum untuk mengesahkan bahawa kantung kehamilan adalah kosong. Biasanya doktor anda akan membuat ultrasound untuk mengesan kehadiran embryo dan degupan jantung embryo. Dalam kes blighted ovum, hanya kantung dikesan, embryo dan degupan jantung tidak berjaya dikesan.


Imej yang mungkin dapat dilihat semasa ultrasound bagi ibu yang mengalami blighted ovum


Apa Yang Harus Anda Lakukan Sekiranya Anda Mengalami Blighted Ovum?


Jika anda telah menerima diagnosis blighted ovum, berbincanglah dengan doktor anda apa yang perlu dilakukan seterusnya. Ada wanita yang perlu melalui treatment diltaion and curretage (D and C). Prosedur pembedahan ini melibatkan mengembangkan serviks dan membuang kandungan rahim. Kerana D dan C adalah prosedur segera yang memindahkan apa-apa baki tisu di dalam rahim, ia boleh membantu anda dari segi mental dan fizikal. Ia juga boleh membantu jika anda mahu pakar patologi untuk memeriksa tisu anda untuk mengesahkan punca keguguran itu.

Menggunakan ubat seperti misoprostol sebagai pesakit luar boleh menjadi pilihan lain. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa beberapa hari untuk badan anda untuk membuang semua tisu. Dengan ubat ini, anda boleh mempunyai lebih banyak pendarahan dan kesan sampingan. Dengan kedua-dua pilihan, anda boleh mempunyai sakit atau kekejangan yang boleh dirawat.

Kebanyakan wanita lebih suka untuk menghindari prosedur perubatan atau pembedahan. Mereka memilih untuk membiarkan badan mereka mengalami keguguran atau mengeluarkan tisu-tisu tersebut dengan sendirinya. Ini adalah keputusan peribadi, tetapi berbincang dengan doktor anda untuk mengelakkan sebarang komplikasi.
Selepas keguguran, doktor anda mungkin mencadangkan anda menunggu sekurang-kurangnya 1-3 kitaran haid sebelum cuba untuk hamil lagi. Pada ketika ini adalah penting untuk anda menjaga kesihatan anda dan mengamalkan supplement yang bersesuaian untuk persediaan kepada kehamilan yang sihat. Ibu-ibu yang telah mengalami blighted ovum dan keguguran mungkin mengalami sedikit kesedihan dan memerlukan sokongan moral terutamanya daripada suami dan keluarga terdekat.


Jom Tonton PErkongsian Pengalaman Puan Ija Ramli Yang Mengalamai Masalah Haid Tidak Teratur Dan PMS yang Teruk


Kawasan COD : Bangi - Kajang- Salak Tinggi - Sepang - NilaiCALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

3 comments

Write comments
Ain Ridzuan
AUTHOR
February 7, 2015 at 7:05 AM delete

Baru tahu ni... ni kira macam orang dulu-dulu mengandung tetapi di sorok bunian kan?

Reply
avatar
March 1, 2015 at 1:58 PM delete

dulu macam misteri..sekarang baru orang tahu puncanya

Reply
avatar
vitshoppe2u
AUTHOR
March 17, 2015 at 5:38 PM delete

Good info..betul mula2 mmg susah nak terima dan sedih.tp bila dah tahu puncanya alhamdulillah dgn support suami dan keluarga..redha..sy br alami 3bln yg lalu..

Jom singgah sini eratkan silaturrahim..
http://vitshoppe2u.blogspot.com/?m=1

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...