10 Mitos Dan Fakta Menopause Yang Patut Anda Ketahui

May 20, 2015 7 Comments A+ a-

Menopause sering bermula dengan hot flashes tetapi keadaan ini tidak berlaku kepada semua orang.Ada sesetengah wanita yang mengalami peningkatan berat badan yang mendadak apabila menopous, tetapi ini juga tidak berlaku kepada semua wanita. Ramai orang bersetuju bahawa menopause mengubah hidup wanita dalam beberapa cara yang agak tidak diingini. Tetapi menopaus tidak perlu menjadi masa kekeliruan dan keresahan. Ia mungkin satu fasa dalam hidup anda untuk mengalami kesihatan yang hebat dan banyak kebahagiaan. Anda tidak perlu percaya kepada mitos-mitos yang telah diedarkan selama bertahun-tahun.Adakah mitos menopaus yang menjejaskan kesihatan anda? Dengan begitu banyak cerita negatif diberitahu, ia tidak menghairankan bahawa wanita mula berasa bimbang tentang menopause, kadang-kadang sebelum mereka telah mempunyai apa-apa gejala. Kita juga melihat wanita membuat pilihan berdasarkan kepercayaan mereka kepada mitos-mitos ini, yang sering memburukkan lagi simptom dan pilihan rawatan.

Kebenarannya adalah bahawa menopause memang mempunyai cabaran. Tetapi cabaran-cabaran ini boleh diatasi, apabila wanita memahami badan mereka dan perubahan hormon yang berlaku semasa menopaus. Gejala-gejala tersebut boleh diatasi dan dihadapi dengan tenang. Mari kita baca mitos-mitos yang sering dijadikan kepercayaan ini.


Mitos # 1: Menopaus Bermula Pada Umur 50


Menopaus bermula pada 50 ... atau 42 ... atau 36 ... atau 61. Secara purata menopaus bermula pada 52, tetapi anda boleh mula mengalaminya pada bila-bila masa sahaja dari umur 30 sehingga 60. Menopaus secara teknikalnya ditakrifkan sebagai ketiadaan haid selama tempoh satu tahun. Wanita kadang-kadang mengatakan mereka tidak tahu mereka boleh mula mempunyai tanda-tanda beberapa bulan sebelum bermulanya menopause. 

Anda mungkin juga masih mempunyai tempoh apabila anda mula mengalami keletihan yang luar biasa, hot flashes, perubahan mood, cepat marah, dan perubahan berat badan. Jika anda mempunyai gejala-gejala ini, anda mungkin berada dalam perimenopause, peralihan yang membawa kepada putus haid. Perimenopause boleh bertahan dari beberapa bulan untuk sehingga 13 tahun sebelum putus haid. Sesetengah wanita mengalami lebih gejala semasa perimenopause daripada semasa menopaus sendiri. Ini kerana hormon seks anda, estrogen, progesteron dan testosteron secara semula jadi berubah-ubah pada masa ini. Dan hormon ini adalah sangat sensitif kepada fungsi adrenal yang tidak normal yang berlaku dengan tekanan yang berterusan.


Mitos # 2: Berat Badan Bertambah Kerana Menopaus


Pertambahan berat sememangnya biasa berlaku dalam menopaus tetapi anda tidak perlu menjadikannya alasan untuk tidak menjaga berat badan. Pertambahan berat biasanya bermula sejak perimenopaus lagi. Tetapi pertambahan berat menjadi lebih kompleks semasa menopaus. Semasa anda beralih ke perimenopause dan putus haid, ovari kurang menghasilkan hormon seks, dan anda mungkin mengalami ketidakseimbangan hormon. Badan anda boleh bertindak balas dengan cuba untuk melindungi dirinya. Kaedah yang lebih suka untuk mengatasinya ialah dengan menyimpan lemak, terutama di sekitar pinggang, punggung dan paha. Lemak disimpan di kawasan-kawasan ini juga menghasilkan estrogen lebih, yang seterusnya, membawa kepada pengeluaran lemak yang berlebihan. Kekurangan estrogen yang lebih teruk menyebabkan  lebih banyak pengumpulan lemak di sekitar punggung dan paha.

Walau bagaimanapun, walaupun perubahan ini berlaku dalam badan anda, anda masih boleh mencapai berat badan yang sihat. Salah satu perkara yang terbaik yang anda boleh lakukan untuk membantu diri anda adalah makan! Sebenarnya pemakanan yang sangat baik dan pengurangan karbohidrat membantu mengimbangi hormon wanita dan menyembuhkan secara semulajadi. 


Mitos # 3: Tiada Beza Antara Menopaus Semula Jadi dan Menopause Pembedahan


Sebenarnya kedua-duanya memang sangat berbeza. Menopause pembedahan adalah apabila seorang wanita menjalani pembedahan untuk mengeluarkan organ reproduktif seperti rahim, tiub falapio dan serviks atas sebab kesihatan.Ini akan mengubah patern peredaran darah dan penghasilan hormon. Sebagai contoh, wanita yang mengeluarkan ovari mereka mempunyai dua kali risiko testosteron rendah, yang menjejaskan keinginan seksual mereka dan keseronokan. 


Mitos # 4: Keinginan Seks Akan BerkuranganSeks boleh jadi menyeronokkan dan sihat pada semua peringkat umur! Tetapi kita biasa dengar bahawa penurunan libido adalah sebahagian daripada proses penuaan. Namun ia adalah satu kebimbangan utama bagi kebanyakan wanita. Sebagai wanita di usia 40, 50, dan 60, penurunan aktiviti seksual biasanya adalah tanda ketidakseimbangan hormon, yang boleh menyebabkan kedua-dua gejala fizikal dan emosi yang mempunyai kesan ke atas kehidupan seks anda. Ini tidak perlu berlaku kerana ia banyak boleh menjejaskan hubungan anda dan pasangan anda.
Sebagai contoh, kira-kira 50% daripada wanita menopaus akan mengalami kekeringan faraj yang boleh membuat hubungan seks yang menyakitkan. Kemudian sudah tentu ramai wanita tidak lagi berminat untuk seks. Dan jika hubungan menyakitkan, anda mungkin akan melihat penurunan keinginan seksual anda juga. Tetapi ini tidak perlu berlaku! 


Mitos # 5: Tanda Pertama Menopaus Adalah Hot Flashes


Ramai yang berpendapat hot flashes adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan menopaus. Hot flashes adalah keadaan di mana rasa panas tiba-tiba merebak pada tubuh di bahagian atas termasuk muka, kulit menjadi merah, degupan jantung yang laju, berpeluh dan sejuk secara tiba-tiba. Walaubagaimana sebenarnya tanda pertama anda menopaus tidak semestinya hot flashes. Ia boleh jadi mana-mana simptom-simptom ini:


 • keletihan
 • kebimbangan
 • haid yang tidak teratur
 • mudah marah
 • perubahan emosi
 • kemurungan
 • kebimbangan
 • penambahan berat badan
 • keguguran rambut
 • mengidam
 • pemikiran kabur
 • libido rendah
 • sifat Pelupa
 • haid berat
 • kehilangan leinginan seksualiti

Dengan pelbagai gejala, tidak hairanlah wanita tidak boleh mengenalpasti mereka sedang mengalami ketidakseimbangan hormon perimenopaus. 


Mitos # 6: Selepas Menopaus, Badan Anda Tidak Menghasilkan Hormon


Tidak kira selama mana menopaus anda telah bermula, ketahuilah bahawa anda masih mempunyai hormon! Kebanyakan pengeluaran adalah daripada kelenjar adrenal. Malah, dalam menopaus, 50% daripada estrogen dan progesteron yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal. Beberapa hormon pembiakan, seperti estrogen dan progesteron, kurang dihasilkan apabila kitaran pembiakan anda berakhir kerana ianya diperlukan dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Badan anda masih menghasilkannya tetapi dalam jumlah yang lebih kecil. 
Bagi sesetengah wanita, tanda-tanda ketidakseimbangan hormon hilang atau berkurangan selepas menopause. Bagi yang lain pula, gejala berterusan dan termasuk kekeringan faraj, hot flashes, lemah kawalan kencing, jangkitan saluran kencing dan pertambahan berat badan. Semua wanita boleh mendapat manfaat daripada mengetahui bahawa risiko untuk osteoporosis dan penyakit jantung meningkat selepas menopause. Walau bagaimanapun, dengan menjaga diri anda, anda boleh menikmati kehidupan yang panjang dan sihat. 


Mitos # 7: Lagi Cepat Datang Haid Datang, Lagi Cepat Wanita Itu Menopaus


Bagi kebanyakan wanita adalah sebaliknya. Jika anda mula haid lewat daripada biasa, anda boleh menopaus lebih awal. Meramalkan umur anda akan mula putus haid adalah sangat sukar, tetapi ada beberapa perkara yang perlu diambil kira:


 1. Berapakah usia ibu anda ketika menopaus? Bila dia mula mengalami perubahan adalah petunjuk yang baik bila anda akan mengalaminya.
 2. Adakah anda merokok? Merokok mungkin menyebabkan menopaus awal.
 3. Adakah anda minum minuman beralkohol. Minuman beralkohol mungkin melewatkan menopause.
 4. Pernahkah anda mengandung? Lebih banyak kehamilan memungkinkan menopause yang lebih lewat.

Mitos # 8: Menopause Hanya Menyebabkan gejala fizikal


Pernahkah anda berasa murung atau sedih? Bolehkah anda menggambarkan diri anda sebagai "tak berapa waras" pada sesuatu masa? Adakah anda lebih cepat marah dan cemas? Anda tidak bersendirian. Ramai wanita mengalami perubahan dalam emosi mereka, ingatan, dan penumpuan semasa perimenopause dan menopaus kerana perubahan hormon secara tiba-tiba. Perubahan dalam tahap estrogen dan progesteron boleh menyebabkan perubahan mood. TKekurangan progesteron boleh menyebabkan keresahan dan perasaan tidak menentu meningkat.


Mitos # 9: Cara Terbaik Merawat Menopause Adalah Dengan Mengambil Hormon


Adalah penting untuk ingat bahawa anda sentiasa mempunyai pilihan apabila ia berkaitan badan dan kesihatan anda. Apabila anda mempertimbangkan terapi penggantian hormon (HRT), ingatlah pilihan lain yang anda ada kerana terapi HRT mempunyai risiko dan kesan sampingan. 

Sebenarnya cara yang paling berkesan dan berkekalan untuk menguruskan gejala ketidakseimbangan hormon adalah untuk mendengar badan anda dan mula membuat perubahan diet dan gaya hidup untuk membina asas yang kukuh. Anda juga boleh mendapat manfaat daripada pemakanan tambahan gred farmaseutikal dan phytotherapy. Bagi kebanyakan wanita, pemakanan yang optimum dan ubat-ubat herba adalah apa yang mereka perlukan untuk mengatasinya. 

Mitos # 10: Apabila Mencapai Menopause, Hidup Anda Tidak Akan Kembali Kepada Keadaan Sediakala


Ramai wanita yang berpendapat begini, secara jujurnya saya adalah salah seorang daripada mereka. Kebenrannya, kebanyakan wanita sebaik sahaja anda telah melalui menopause dan tidak mengalami kitar haid selama beberapa tahun, simptom-simptom menopause mulai berkurangan dan majoriti wanita akan mula berasa sihat kembali.

Dan jika anda menjaga diri anda dengan baik. Mengambil diet yang seimbang, senaman yang cukup dan banyak berehat serta bersantai, maka anda boleh merasa keadaan kembali pulih seperti sebelumnya. Jika ia tidak menjadi lebih baik kepada anda, anda masih perlu meneruskan kehidupan anda, hadapinya dengan tenang dan bersabar.Kawasan COD : Bangi - Kajang- Salak Tinggi - Sepang - NilaiCALL/SMS/WHATSAPP : 019-3472585


FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

7 comments

Write comments
cahaya
AUTHOR
May 20, 2015 at 10:27 PM delete

hu kalau begini payah semua kerj anak buat segala bagai tak bermaya hu...

Reply
avatar
edisi
AUTHOR
May 21, 2015 at 8:53 AM delete

tak perlu risau sangat pun..tumpukan pada ibadat mesti cool..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
May 22, 2015 at 12:23 AM delete

InsyaAllah kalau jaga kesihatan dan pemakanan semuanya boleh diatasi..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
May 22, 2015 at 12:24 AM delete

Betul tu..dekatkan diri kepada Allah insyaAllah lebih tenang dan stabil emosinya..

Reply
avatar
Devy
AUTHOR
May 23, 2015 at 4:56 AM delete

yang terpenting adalah ber-olah raga secara rutin, tidak cukup menjaga pola makan saja, tetapi 10 berolah raga akan jauh lebih baik untuk selalu sehat dan fit.

Reply
avatar
cahaya
AUTHOR
May 28, 2015 at 12:10 AM delete

nak lari tak boleh kena lalui gak detik tu nanti..moga mudahkan hendaknya segala urusan

Reply
avatar
mtom
AUTHOR
September 26, 2019 at 1:37 AM delete

Oh i really envy the way you post topics, how i wish i could write like that. menopause and sex

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...