Punca-punca Penyakit Multiple Sclerosis dan Risikonya Terhadap Anda

March 11, 2016 2 Comments A+ a-


Apakah Mutiple Sclerosis


Multiple sclerosis adalah penyakit yang melumpuhkan otak dan sistem saraf pusat tubuh badan. Dalam multiple sclerosis, sistem imun menyerang sarung perlindungan (myelin) yang meliputi gentian saraf dan menyebabkan masalah komunikasi antara otak anda dan seluruh badan anda. Akhirnya, penyakit ini boleh menyebabkan saraf diri mereka merosot atau menjadi kekal rosak.
Tanda-tanda dan gejala-gejala multiple sclerosis amat berbeza dan bergantung kepada jumlah kerosakan saraf dan saraf mana yang terjejas. Sesetengah pesakit dengan multiple sclerosis yang teruk mungkin kehilangan keupayaan untuk berjalan sendiri atau lumpuh sepenuhnya, manakala yang lain mungkin mangambil masa yang lama untuk mendapat simptom berbeza..


Tidak ada ubat untuk multiple sclerosis. Walaubagaimanapun, rawatan boleh mempercepatkan pemulihan daripada serangan, dan membantu pesakit menghadapi simptom-simptom tersebut.


Simptom Multiple Sclerosis


Tanda-tanda dan simptom multiple sclerosis mungkin berbeza dari seorang ke seorang dan bergantung kepada lokasi serat saraf yang terjejas. Mereka mungkin termasuk:

 • Kebas atau lemah pada satu atau lebih anggota badan yang biasanya berlaku pada satu bahagian badan anda pada satu masa.
 • Kehilangan sebahagian penglihatan atau sepenuhnya, biasanya pada sebelah mata pada satu masa, biasanya beserta dengan rasa sakit semasa pergerakan mata.
 • Penglihatan berganda yang berpanjangan
 • Rasa semut-semut atau sakit di bahagian badan anda
 • Rasa seperti kejutan elektrik yang berlaku dengan pergerakan leher yang tertentu, terutamanya lenturan leher hadapan 
 • Tremor, kurang koordinasi atau gaya berjalan tak mantap
 • Percakapan yang tidak jelas  atau meleweh
 • Keletihan
 • Pening
 • Masalah dengan usus dan fungsi pundi kencing

Berjumpalah dengan doktor jika anda mengalami mana-mana gejala di atas dengan sebab-sebab yang tidak diketahui.


Punca-punca Penyakit Multiple Sclerosis


Punca 
multiple sclerosis tidak diketahui, ia dianggap penyakit autoimun di mana sistem imun badan menyerang tisu sendiri. Dalam kes multiple sclerosis, sistem imun memusnahkan myelin (bahan lemak yang meliputi dan melindungi gentian saraf di dalam otak dan saraf tunjang).

Myelin boleh dibandingkan dengan lapisan penebat pada wayar elektrik. Apabila myelin pelindung rosak dan serat saraf terdedah, mesej yang bergerak sepanjang saraf yang mungkin menjadi perlahan atau disekat. saraf juga boleh menjadi rosak sendiri.


Ia tidak jelas mengapa multiple sclerosis terjadi. Ini mungkin disebabkan gabungan faktor genetik dan faktor-faktor alam sekitar.Orang Yang Berisiko Mendapat Multiple SclerosisMultiple Faktor-faktor ini boleh meningkatkan risiko anda mendapat multiple sklerosis: 


1. Umur 


Multiple sclerosis boleh berlaku pada sebarang usia, tetapi yang paling biasa memberi kesan kepada orang yang berumur di antara 15 dan 60.


2. Jantina

Wanita akan dua kali lebih berisiko mendapat multiple sclerosis berbanding lelaki.

3. Sejarah keluarga 

Jika salah seorang daripada ibu bapa atau adik-beradik anda mengidap multiple sclerosis, anda mempunyai risiko tinggi untuk mendapat penyakit ini.

4. Jangkitan Penyakit Tertentu

Pelbagai virus telah dikaitkan dengan multiple sclerosis, termasuk Epstein-Barr, virus yang menyebabkan mononucleosis berjangkit.

5. Kaum

Orang berkulit putih, terutamanya yang berketurunan Eropah Utara, mempunyai risiko paling tinggi untuk mendapat multiple sclerosis. Orang Asia, Afrika atau Native Amerika mempunyai risiko yang paling rendah.

6. Iklim

Multiple sclerosis adalah jauh lebih biasa di negara-negara yang mempunyai iklim sederhana, termasuk Kanada, Utara Amerika Syarikat, New Zealand, Australia dan Eropah.

7. Pesakit Autoimun Tertentu

Anda mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat mulltiple sclerosis jika anda mempunyai penyakit tiroid, diabetes jenis 1 atau penyakit keradangan usus.

8. Merokok

Perokok lebih berisiko mendapat multiple sclerosis berbanding mereka yang tidak merokok.

Orang yang mempunyai multiple sclerosis juga boleh mengalami simptom-simptom berikut: • Kekejangan otot 
 • Lumpuh, biasanya di kaki
 • Masalah dengan pundi kencing, usus atau fungsi seksual
 • Perubahan mental, seperti pelupa atau perubahan mood
 • kemurungan
 • Epilepsi
Tiada penawar untuk multiple sclerosis. Rawatan biasanya memberi tumpuan kepada mempercepatkan pemulihan daripada serangan, memperlahankan perkembangan penyakit dan menguruskan simptom multiple sclerosis. Sesetengah orang mempunyai simptom ringan dan rawatan tidak diperlukan.


Bagaimana VIVIX Shaklee Boleh Membantu Pesakit Multiple Sklerosis

Vivix Shaklee ialah sejenis minuman campuran dari sumber botani. Ia merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan yang semulajadi.
Vivix mengandungi campuran unik dari tumbuhan Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol.

Penyakit Multiple Sklerosis adalah gangguan kepada sel saraf yang mana sistem imun kita sendiri menyerang sel-sel saraf yang sihat terutamanya saraf di bahagian otak kita. Vivix Shaklee akan membantu untuk memulihkan sel rosak dan menjadi pelindung sehingga ke peringkat sel.
Produk ini adalah yang terbaik dalam kebanyakan produk Shaklee. Justeru, saya sarankan anda yang mempunyai Multiple Sklerosis atau anda yang berisiko tinggi mengidap penyakit ini untuk mencuba tanpa ragu-ragu kerana ianya semulajadi, selamat dan berkesan.


Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda:
Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai

2 comments

Write comments
August 12, 2016 at 9:21 PM delete

ya..meamng berbahaya juga penyakit ini kepada manusia..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
August 13, 2016 at 2:05 AM delete

Banyak juga punca terjadinya penyakit ni kan

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...