Tanda-tanda Anda Mengalami Vertigo Dan Cara Mengatasinya

September 03, 2016 4 Comments A+ a-

Vertigo adalah keadaan di mana individu itu merasa dirinya atau ruang di sekelilingnya seperti berpusing. Vertigo boleh mengakibatkan anda hilang keseimbangan dan rasa seperti anda akan tumbang. Vertigo biasanya berlaku hanya beberapa minit atau pada keadaan tertentu boleh berterusan selama berjam-jam atau beberapa hari

Apakah Punca Penyakit Vertigo


Vertigo disebabkan oleh gangguan pada sistem keseimbangan badan anda. Sistem keseimbangan tubuh manusia secara keseluruhannya dikawal oleh otak. Tetapi sistem keseimbangan tubuh juga melibatkan kedua-dua bahagian telinga dan mata anda. 

Vertigo menyerang apabila terdapat gangguan pada bahagian dalam telinga atau penglihatan anda. Pada telinga, gangguan terjadi disebabkan oleh pembentukan kristal kecil yang meyumbat salur terusan dalam telinga dan menyebabkan perubahan tekanan dalam telinga. Telinga dalam akan menghantar isyarat ke otak mengenai pergerakan relatif kepala dan badan terhadap graviti. Ini mengakibatkan sistem imbangan tubuh terganggu.


Tanda-tanda Anda Mengalami Vertigo


Jika anda mempunyai tanda-tanda seperti di bawah anda mungkin mengalami vertigo. Pastikan anda berjumpa dengan doktor untuk membuat pemeriksaan


  • merasakan tubuhnya seperti berpusing
  • terhuyung-hayang
  • postur tubuh tidak seimbang
  • rasa loya dan mual
  • pergerakan mata yang tidak normal atau bergerak secara tiba-tiba
  • pandangan kabur
  • sakit kepala yang teruk
  • tubuh sentiasa berpeluh
  • denyutan nadi yang terlalu pantas
  • tidak dapat mendengar dengan jelas atau kehilangan pendengaran

Perasaan seperti berpusing tu biasanya berlaku apabila anda melakukan perubahan posisi kepala seperti semasa bangun dari katil, memandang ke atas atau ke bawah dan memandang dari sisi bahu.


Rawatan Untuk Pesakit Vertigo


Rawatan untuk vertigo bergantung kepada punca dan seteruk mana gejala-gejala yang anda alami. Dalam kebanyakan kes, vertigo akan hilang tanpa sebarang rawatan. Ini adalah kerana otak anda dapat menyesuaikan diri dengan perubahan telinga atau bergantung kepada mekanisme lain untuk mengekalkan keseimbangan tubuh.

Semasa serangan vertigo, cuba tenangkan diri dan berbaring di bilik gelap. Rehatkan tubuh dan minda anda. Ini boleh membantu untuk melegakan rasa loya dan mengurangkan perasaan berpusing itu.

Cubalah elakkan atau kurangkan stress, kerana stress dan kerisauan akan memburukkan lagi gejala vertigo. 


Atasi Vertigo Dengan Vivix Shaklee


Gejala vertigo sebenarnya boleh dikawal atau dicegah daripada berulang. Amalkan tips-tips seperti di atas bagi mengawal atau mengurangkan gejala vertigo.
Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Vivix mampu merawat penyakit dari peringkat sel.

Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. 

Vivix adalah produk yang terbaik antara kebanyakan produk Shaklee. Saya sendiri telah mencubanya dan gembira dengan kesan yang saya rasai. Begitu juga dengan ramai pengguna Vivix di Malaysia dan seluruh dunia. Jesteru, jika anda mengalami masalah vertigo, saya amat menggalakkkan anda berikhtiar dengan mengamalkan Vivix Shaklee yang pastinya selamat, semulajadi dan berkesan.


Testimonial Pesakit Vertigo Yang Telah Mengamalkan Vivix


Berusahalah melawan penyakit vertigo ini kerana ia sebenarnya boleh dirawat. Jangan biarkan penyakit vertigo ini berlarutan atau lebih buruk lagi sehingga menjejaskan pendengaran dan penglihatan anda. Sekurang-kurangnya anda dapat mengelakkan simptom vertigo daripada berulang dan kembali menjalani kehidupan yang sihat seperti biasa.
 Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda:
Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai

4 comments

Write comments
cahaya
AUTHOR
September 7, 2016 at 10:40 PM delete

cahayacinta.com
bahaya juga penyakit ini alahai..cepat dapat rawatan dengan segera huhu..

Reply
avatar
Faiz Saaid
AUTHOR
October 17, 2016 at 1:33 AM delete

ni bukan pening sebarang pening, ni teruk punya pusing pusing

Reply
avatar
Jack
AUTHOR
August 28, 2017 at 1:49 AM delete

Is this something related to a headache? I don't know but I fail to understand what your sonnet mean. I only guessing with the picture you have posted.

Reply
avatar
Sophie Grace
AUTHOR
March 6, 2019 at 11:55 PM delete

This is extremely instructive substance and composed well for a change. It's pleasant to see that a few individuals still see how to compose a quality post! drakorindo

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...