Rawatan Scoliosis Secara Semulajadi Yang Selamat dan Berkesan

April 11, 2017 2 Comments A+ a-

Pernah tengok cerita The Hunchback of Norte Dame. Bayangkan begitulah masalah yang dihadapi oleh mereka yang mengidap scoliosis kronik. Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang membengkok atau melengkung ke tepi. Ia boleh menjejaskan mana-mana bahagian tulang belakang, tetapi kawasan yang paling biasa ialah kawasan dada (scoliosis toraks) dan bahagian bawah belakang (scoliosis lumbar).


Majoriti kanak-kanak dengan scoliosis tidak memerlukan rawatan kerana tulang yang membengkok akan kembali normal dengan sendiri apabila mereka membesar. Walau bagaimanapun, berdasarkan kepada tahap kelengkungan dan umur kanak-kanak itu, gabungan rawatan secara braces dan terapi fizikal biasanya dicadangkan.


Jenis-jenis ScoliosisScoliosis terbahagi kepada beberapa jenis termasuk:
 • Idiopathic Scoliosis (punca tidak diketahui)
 • Congenital Scoliosis (berlaku sejak di dalam rahim)
 • Neuromuscular Scoliosis (Kecacatan saraf tunjang dan otot seperti Cerebral palsymuscular dystrophy)
 • Tumour (ketumbuhan pada saraf atau tulang belakang)
 • Infection (jangkitan kuman, contohnya tuberculosis)
 • Metabolic Scoliosis (gangguan proses bahan kimia dalam badan contohnya osteoporosis, Ricket)
 • Mesenchymal disorders (gangguan sel tisu badan contohnya Marfan syndromeEhler-Danlos syndrome)
 • Traumatic Scoliosis (kecederaan)
 • Degenerative (De Novo Scoliosis)
Idiopathic Scoliosis merupakan kes scoliosis yang paling kerap dijumpai, diikuti dengan Degenerative Scoliosis (De Novo Scoliosis) dan Congenital Scoliosis

Punca-punca Scoliosis


Kira-kira 80% daripada ke scoliosis tidak dapat dipastikan punca sebenarnya ia berlaku. Ini dikenali sebagai Idiopathic Scoliosis. Ia dikatakan melibatkan faktor keturunan kerana biasanya berlaku dalam sesebuah keluarga besar.Jenis scoliosis yang jarang berlaku (kira-kira 20%) mungking disebabkan oleh punca-punca di bawah:

 • keadaan saraf, seperti cerebral palsy atau distrofi otot
 • kecacatan kelahiran mempengaruhi perkembangan tulang dan tulang belakang seperti kecacatan spina bifida semasa lahir
 • Kecederaan atau jangkitan tulang belakang

Faktor-faktor Risiko ScoliosisFaktor-faktor risiko yang menyebabkan scoliosis yang paling biasa dijumpai ialah:

1. Umur 


Tanda-tanda dan simptom biasanya bermula semasa tumbesaran tubuh sedang giat iaitu di awal akhir baligh.

2. Jantina


Walaupun kedua-dua lelaki dan perempuan mula mengalami scoliosis pada kadar yang sama, kanak-kanak perempuan mempunyai risiko yang lebih tinggi tulangnya membengkok lebih teruk berbanding lelaki. Biasanya mereka lebih cenderung memerlukan rawatan daripada sembuh sendiri.   

3. Sejarah Keluarga 


Scoliosis boleh diwarisi dalam keluarga, tetapi ada juga kanak-kanak dengan scoliosis tidak mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit ini.

Tanda-tanda Scoliosis
Tanda-tanda dan gejala scoliosis termasuk: • Bahu tidak sekata
 • Sebelah bahu yang muncul lebih menonjol daripada yang lain
 • Pinggang tidak sekata
 • Sebelah tulang pinggul lebih tinggi daripada yang satu lagiJika lengkung scoliosis menjadi lebih teruk,selain dari melengkung dari sisi ke satu sisi; tulang belakang juga boleh jadi terpusing. Ini menyebabkan tulang rusuk pada sebelah badan terkeluar lebih jauh berbanding rusuk yang satu lagi.

Komplikasi Yang Mungkin Berlaku


Walaupun kebanyakan p scoliosis masalah ringan sahaja, scoliosis kadang-kadang boleh menyebabkan komplikasi selanjutnya seperti di bawah:

1. Paru-paru dan Kerosakan Jantung


Dalam scoliosis teruk, tulang rusuk boleh menekan paru-paru dan jantung, menjadikan anda lebih sukar untuk bernafas dan sukar untuk jantung untuk mengepam darah ke anggota badan yang lain.

2. Sakit Belakang


Orang dewasa yang mempunyai scoliosis semasa kanak-kanak, lebih cenderung untuk mempunyai sakit belakang yang kronik berbanding individu sihat yang lain

3. Penampilan


Apabila scoliosis menjadi lebih teruk, ia boleh menyebabkan perubahan yang lebih ketara termasuk bahu tidak sama tinggi, rusuk menonjol, pinggang tidak sekata dan peralihan pinggang dan tulang belakang ke satu sisi. Individu yang mempunyai scoliosis kemungkinan menghadapi masalah penampilan dan berasa rendah diri.

Rawatan Dengan Braces atau Pendakap (Back Support)


Jika pesakit mengalami mild scoliosis dan dia masih kanak-kanak atau masih membesar, doktor akan mencadangkan pendakap. Pendakap tidak merawat sepenuhnya tetapi menghalang lekuk scoliosis menjadi lebih teruk.Jenis pendakap yang paling biasa diperbuat daripada plastik dan mengikut bentuk badan. Pendakap ini biasanya dipilih muat-muat dengan tubuh anda dan tidak dapat dilihat di bawah pakaian.  

Kebanyakan pendakap dipakai siang dan malam. Pendakap lebih berkesan jika dipakai untuk jangka masa yang panjang setiap hari. Kanak-kanak yang memakai pendakap masih boleh terlibat dalam aktiviti sukan dan fizikal. Mereka juga boleh menaggalkan pendakap jika perlu.

Walau bagaimanapun pemakaian pendakap ini ada hadnya. Ia perlu ditanggalkan setelah 2 tahun kanak-kanak perempuan mengalami haid. Bagi kanak-kanak lelaki, beberapa tahun selepas mereka baligh. Secara amnya, pendakap perlu ditanggalkan setelah tubuh pesakit tidak lagi mengalami tumbesaran (ketinggian).

Supplemen Semulajadi Yang Membantu Merawat ScoliosisPesakit ini telah berikhtiar dengan supplement Shaklee yang terdiri daripada Vivix, Collagen, Ostematrix dan Advance Joint Health Tablet (AJHT). Alhamdulillah selepas 2 bulan mengamalkan Set Scoliosis Shaklee secara konsintent, pesakit lebih cergas dan tidak lagi mengalami sakit belakang teruk seperti sebelumnya.

4 supplement penting yang diamalkan adalah seperti di bawah

1. Vivix


Vivix® mengandungi ramuan botani Shaklee yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fitokimia berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan kebaikan antioksidan dan berkesan melambatkan penuaaan sel.

2. Shaklee Collagen Powder


Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.
Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.
Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

3. Ostematrix


OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

4. AJHT
Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.


Scoliosis bukan sahaja memberi kesan kepada penampilan pesakit tersebut, terutamnya apabila mereka meningkay dewasa. Malah dalam keadaan tertentu boleh menjejaskan organ-organ lain tubuh. Rawatan secara pendakap hanya terhad kepada pesakit di usia kanak-kanak dan remaja. Rawatan secara pembedahan pula pastinya menelan belanja yang tinggi. Mendengarnya sahaja sudah membuat kita nyilu sehingga ke tulang, sudah tentu menyakitkan bagi mereka yang mengalaminya. Sebagai seorang insan, kita wajib berusaha dan berikhtiar dengan segala rawatan alternatif yang ada. Apa lagi rawatan tersebut adalah selamat dan semulajadi.


Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda :)
Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai


2 comments

Write comments
April 14, 2017 at 6:25 AM delete

good info, bagusnya ada suplemen yg dapat membantu masalah Scoliosis ni.

cara hilangkan bintik kolesterol di sekitar mata secara semulajadi

Reply
avatar
Owais
AUTHOR
July 17, 2018 at 3:17 AM delete

Amazing article, it is specifically useful! I quietly commenced in this, and I am becoming more acquainted with it better! Delights, keep doing more and extra impressive! inversion table for scoliosis

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...