Punca Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) Dan Rawatannya

October 20, 2017 1 Comments A+ a-

Pertama kali saya mendengar nama penyakit ini daripada seorang customer. Beliau berjumpa saya untuk berikhtiar dengan supplement. Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) adalah keadaan di mana pengidapnya mudah lebam dan mengalami pendarahan. Ini disebabkan oleh kandungan platlet yang terlalu rendah dalam darah. Platlet adalah sel-sel yang membantu pembekuan darah.
Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP), yang juga dikenali sebagai trombositopenia imun, memberi kesan kepada kanak-kanak dan orang dewasa. Kanak-kanak biasanya mendapat ITP selepas jangkitan virus dan kebiasaannya boleh pulih sepenuhnya tanpa rawatan. Namun, pada orang dewasa, gangguan ini sering berlaku untuk satu jangka masa yang panjang.

Jika anda tidak mengalami pendarahan dan kiraan platelet anda tidak terlalu rendah, anda mungkin tidak memerlukan sebarang rawatan. Dalam kes yang jarang berlaku, bilangan platlet terlalu rendah sehingga pendarahan dalaman berlaku. 


Simptom-Simptom ITP
Antara simptom-simptom ITP termasuk:


  • Mudah lebam atau lebam secara berlebihan (purpura)
  • Pendarahan di bawah permukaan kulit yang muncul seperti bintik-bintik ungu kemerahan (petechiae), biasanya pada kaki
  • Gusi dan mudah berdarah hidung
  • Terdapat darah dalam air kencing atau najis
  • Darah haid yang luar biasa banyaknya


PENTING !!!

Pendarahan yang sukar dihentikan adalah berbahaya. Dapatkan bantuan segera jika anda atau anak anda mengalami pendarahan yang tidak dapat dikawal oleh teknik pertolongan cemas biasa, seperti menekan kawasan luka tersebut.Punca-Punca ITP


Dalam sesetengah orang, thrombocytopenia disebabkan oleh sistem imun dengan tidak sengaja menyerang dan memusnahkan platlet. Dalam kebanyakan kanak-kanak dengan ITP, gangguan ini berlaku selepas mereka dijangkiti virus, seperti beguk atau selesema. Kemungkinan jangkitan itu telah mencetuskan kerosakan sistem imun.

Pada pesakit ITP, antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun melekatkan diri pada platelet, dan menandakan platelet untuk dimusnahkan. Limpa, yang membantu badan anda melawan jangkitan, mengesan antibodi dan membuang platlet dari tubuh anda. Ini menyebabkan lebih banyak platlet yang hilang dari tubuh, maka bilangannya kurang daripada keadaan normal.

Kiraan platelet normal biasanya antara 150,000 dan 450,000 platelet per mikroliter darah yang mengalir. Orang yang mempunyai ITP sering mempunyai bilangan platelet di bawah 20,000. Oleh kerana platelet membantu dalam pembekuan darah, kekurangannya menyebakan risiko pendarahan yang teruk. Risiko terbesar adalah apabila kiraan platelet anda jatuh terlalu rendah iaitu di bawah 10,000 platelet setiap mikroliter. Pada ketika ini, pendarahan dalaman mungkin berlaku walaupun anda tida mengalami kecederaan.


Faktor-Faktor Risiko ITP


ITP boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada semua peringkat umur, tetapi faktor-faktor ini meningkatkan risiko:


  • Wanita adalah dua hingga tiga kali lebih cenderung mendapat ITP berbanding lelaki
  • Jangkitan virus. Ramai kanak-kanak dengan ITP mengalaminya n selepas mereka dijangkiti virus seperti beguk, campak atau jangkitan pernafasan.


Komplikasi ITP


Komplikasi yang paling berbaya sekali adalah pendarahan dalam otak yang boleh membawa maut. Bagaimanapun kes seperti ini jarang berlaku.


Kehamilan Dan ITP


Wanita mengandung yang mengalami ITP, tidak menjejaskan bayi dalam kandungan. Tetapi kiraan platlet harus dilakukan terhadap darah bayi selepas kelahiran.

Sekiranya anda hamil dan kiraan platelet anda adalah sangat rendah atau anda mengalami pendarahan, anda mempunyai risiko pendarahan yang lebih besar semasa bersalin. Dalam kes sedemikian, anda dan doktor anda boleh membincangkan rawatan untuk mengekalkan kiraan platelet yang stabil, dengan mengambil kira kesan-kesan pada bayi anda.


Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Pesakit ITP


Vivix adalah sejenis supplement dalam bentuk cecair yang mengandungi kandungan polyphenol yang sangat tinggi.


Polyphenol ini adalah bahan semulajadi yang terdapat di dalam buah beri seperti anggur muscadine dan european elderberry. Selain itu polyphenol dalam Vivix juga diperolehi daripada tumbuhan lain seperti lobak ungu dan japanese knotweed.
Di dalam tumbuhan, polyphenol ini berfungsi untuk melindungi tumbuhan daripada dirosakkan oleh jangkitan kulat atau cuaca persekitaran yang ekstreme.


cara merawat idiophatic thrombocyponetic purpura

Di dalam kajian perubatan khususnya untuk pesakit ITP, polyphenol ini akan membantu membaiki sel-sel yang rosak. Untuk pesakit ITP sel-sel yang rosak ini merujuk kepada sistem imun tubuh pesakit itu sendiri yang menyerang platlet darah sehingga menyebabkan kandungan platlet menurun secara mendadak.
Platlet yang cukup menjamin proses pembekuan darah yang sempurna, maka dapat mengelakkan masalah pendarahan yang serius. Polyphenol dalam Vivix juga membantu proses baik pulih fungsi-fungsi organ lain untuk kesihatan menyeluruh.


DAPATKAN VIVIX SEKARANG !!Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda :)
Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai

1 comments:

Write comments
October 20, 2017 at 10:11 AM delete

Good info....1st time dengar nama panyakit ni

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...