Bagaimana Penyakit Tibi Berjangkit Dan Cara Rawatan Yang Berkesan

May 06, 2018 6 Comments A+ a-

Tuberkulosis atau lebih dikenali sebagai Tibi adalah jangkitan yang biasanya menyerang paru-paru. Ia juga boleh merebak ke bahagian lain badan seperti otak dan tulang belakang. Ia disebabkan oleh jangkitan sejenis bakteria yang dipanggil Mycobacterium tuberculosis.
Pada abad ke-20, Tibiadalah punca utama kematian di Amerika Syarikat. Hari ini, kebanyakan kes disembuhkan dengan antibiotik. Tetapi ia mengambil masa yang lama. Anda perlu mengambil ubat selama sekurang-kurangnya 6 hingga 9 bulan.

Bagaimana Ia Tersebar?


Tibi tersebar melalui udara, sama seperti selesema. Apabila seseorang yang sakit batuk, bersin, bercakap, ketawa atau menyanyi, titisan kecil yang mengandungi kuman akan dibebaskan ke udara. Sekiranya anda menyedut udara yang mengandungi kuman jahat ini, anda akan dijangkiti. Takut kan, mudah sangat ia berjangkit.
Tibi adalah penyakit berjangkit, tetapi sebenarnya anda tidak mudah dijangkiti penyakit ini. Kuman Tibi tumbuh perlahan-lahan. Biasanya anda akan dijangkiti jika anda menghabiskan banyak masa di sekitar orang yang mengidapnya. Itulah sebabnya ia sering tersebar di kalangan rakan sekerja, kawan dan ahli keluarga.Kuman tuberkulosis tidak hidup pada permukaan. Anda tidak boleh mendapatkan penyakit itu daripada berjabat tangan dengan seseorang yang mengidapnya, atau dengan berkongsi makanan atau minuman mereka.Bagaimana Tuberkulosis Mempengaruhi Tubuh Anda?


Apabila dijangkiti Tibi, ini tidak bermakna anda akan terus sakit. Terdapat dua bentuk penyakit Tibi:


Tibi Laten 


Kuman Tibi telah masuk ke dalam badan anda, tetapi sistem imun anda menghalang mereka daripada merebak. Ini bermakna anda tidak mempunyai sebarang simptom dan anda tidak akan menjangkitkan penyakit ini kepada orang lain. Tetapi jangkitan masih hidup di dalam badan anda dan boleh menjadi menjadi aktif satu hari nanti.Kuman Tibi di dalam tubuh anda berisiko tinggi untuk aktif semula  sekiranya anda mempunyai HIV, mengalami jangkitan yang serius dalam masa 2 tahun yang lalu, X-ray dada anda tidak normal, atau anda imunocompromised. Dengan kata lain, kuman Tibi dalam badan anda akan aktif semula sekiranya imun anda lemah.


Penyakit Tibi Aktif


Kuman Tibi dalam tubuh anda sedang aktif, dan menyebabkan anda sakit. Anda boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. 90% daripada kes dewasa TB aktif adalah dari pengaktifan semula jangkitan Tibi laten.

Apakah Gejala Tibi?


Untuk Tibi Latent, tiada sebarang simptom atau gejala. Anda perlu mendapatkan ujian kulit atau darah untuk mengetahui sama ada anda dijangkiti. Lebih bahay sebenarnya kan. Anda mungkin tak tahu pun di dalam tubuh anda terdapat kuman Tibi kerana ia tidak menunjukkan sebarang simptom.

Tetapi biasanya ada tanda-tanda jika anda mempunyai penyakit Tibi aktif.Tanda-Tanda Tibi Aktif

 • Batuk yang berlangsung lebih dari 3 minggu
 • Sakit dada
 • Batuk darah
 • Rasa letih sepanjang masa
 • Berpeluh malam
 • Menggigil
 • Demam
 • Hilang selera makan
 • Pengurangan berat


Jika anda mengalami sebarang gejala dia atas, berjumpalah dengan doktor anda untuk mendapatkan ujian. Dapatkan segera bantuan perubatan jika anda mengalami sakit dada.

Siapakah Yang Berisiko Mendapat Tibi?


Anda lebih cenderung mendapat Tibi jika anda bersentuhan dengan orang lain yang memilikinya. Berikut adalah beberapa situasi yang boleh meningkatkan risiko anda:


 • Seorang rakan, rakan sekerja, atau ahli keluarga mempunyai penyakit TB aktif.
 • Anda hidup atau telah mengembara ke kawasan di mana Tibi adalah biasa merebak seperti Rusia, Afrika, Eropah Timur, Asia, Amerika Latin, dan Caribbean.
 • Anda adalah sebahagian daripada kumpulan di mana Tibi lebih cenderung untuk disebarkan, atau anda bekerja atau hidup dengan seseorang yang berada. Ini termasuk orang yang tidak berumah, orang yang mempunyai HIV, dan pengguna dadah IV.
 • Anda bekerja atau tinggal di rumah sakit atau rumah kejururawatan.

Sistem imun yang sihat dan kuat sangat penting untuk melawan bakteria TB. Tetapi jika anda mempunyai mana-mana yang masalah di bawah, anda mungkin agak sukar melawan masalah penyakit Tibi aktif:

 • HIV atau AIDS
 • Diabetes
 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Kanser kepala dan leher
 • Rawatan kanser, seperti kemoterapi
 • Berat badan rendah dan kekurangan zat makanan
 • Ubat untuk pemindahan organ
 • Ubat tertentu untuk merawat arthritis rheumatoid, penyakit Crohn, dan psoriasis
 • Bayi dan kanak-kanak juga berisiko tinggi, kerana sistem imun mereka tidak sepenuhnya terbentuk.
Bagaimana Supplement Mengurangkan Risiko Jangkitan Tibi

Penyebaran jangkitan Tibi adalah sangat berkaitan dengan tahap imun tubuh seseorang. Adalah sangat penting seseorang yang mendapat Tibi laten mengekalkan sistem pertahanan tubuhnya pada tahap tertinggi untuk mengelakkan berlakunya penyakit Tibi aktif, yang seterusnya boleh menular kepada individu lain.

Maka di sini, supplement terbaik yang saya cadangkan adalah Set Imun Shaklee. Set Imun Shaklee terdiri daripada Vivix, Nutriferon, Vitamin C, Omega dan Garlic. saya akan terangkan satu persatu fungsi dan kepentingan supplement yang terdapat dalam Set Imun Shaklee ni.


Vivix 


Dalam jangkitan penyakit Tibi, anda mungkin telah dijangkiti kuman Tibi di peringkat awal. Tetapi sistem imun anda menghalang mereka daripada merebak. Ini bermakna anda tidak mempunyai sebarang simptom dan anda tidak akan menjangkitkan penyakit ini kepada orang lain. Tetapi jangkitan masih hidup di dalam badan anda dan boleh menjadi menjadi aktif satu hari nanti. Vivix kaya dengan antioksidan dan rexveratrol. Antioksidant yang tinggi dapat dapat meningkatkan tahap imun tubuh seseorang. Ini membantu mengelakkan kuman Tibi daripada menjadi aktif.


Nutriferon


Nutriferon bertindk dengan meningkatkan interferon dalam tubuh kita. Interferon berfungsi memberi signal kepada sel-sel imun yang berada jauh dari kawasan jangkitan. Sel-sel imun dari organ lain yang berjauhan akan sama-sama melawan jangkitan. Ini memantapkan kembali sistem pertahanan tubuh kita. Semakin banyak sel imun yang bertindak, mak semakin cepat proses penyembuhan daripada jangkitan.

                                       

Vitamin C


Kandungan antioksidan yang tinggi dalam Vitamin membantu meningkatkan pertahanan tubuh. Ini membantu mengelakkan jangkitan merebak atau mengelakkan jangkitan berlaku.


Omega Guard


Omega 3 adalah sejenis asid lemak yang mampu meningkatkan fungsi sel-sel imun. Ini membantu sistem bertahanan tubuh berfungsi dengan lebih baik. Selain itu omega 3 membantu mengurangkan imflamasi kesan daripada jangkitan sesuatu penyakit.Garlic Complex


Garlic adalah antibiotik semulajadi. Allisin yang banyak terdapat dalam bawang putih membantu mengurangkan inflamasi dan merupakan antioksidan tinggi yang mampu meningkatkan kekebalan sistem imun tubuh. Garlic membantu sel-sel imun bertindak dengan lebih cepat. Maka tempoh simptom akan pendek dan membantu pesakit sembuh dengan lebih cepat.


Carotomax


Carotenoid dalam Carotomax Shaklee adalah Vitamin A yang berfungsi melindungi sel-sel imun dan merawat sel-sel imun yang rosak dan cedera. Ini membantu memantapkan lagi sistem pertahanan tubuh.Saya faham apabila anda atau orang tersayang dijangkiti penyakit Tibi, anda sanggup mencuba pelbagai ikhtiar supaya penyakit ini segera sembuh. Lebih-lebih lagi apabila anda  sedar yang penyakit ini mudah berjangkit kepada individu di sekitar anda yang anda kerap bertemu dengan mereka. Terutamanya keluarga tersayang. Anda pasti mahu melindungi kesayangan anda dari dijangkiti.

Jika anda dijangkiti Tibi, atau orang tersayang dijangkiti Tibi, cubalah berikhtiar dengan Set Imun Shaklee. InshaAllah dengan izinNya, anda turut mendapat faedah-faedah lain dari supplement tersebut.DAPATKAN SUPPLEMENT ANDA  SEKARANG !!
Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda :)Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai

6 comments

Write comments
Sue Izza
AUTHOR
May 11, 2018 at 10:59 AM delete

nice sharing about TB.tq

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
May 15, 2018 at 7:46 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Unknown
AUTHOR
May 15, 2018 at 7:47 PM delete

Tq sis sudi singgah

Reply
avatar
syidaucu
AUTHOR
July 31, 2018 at 2:03 AM delete

sekarang mcm2 virus ada semoga kite dijauhkan

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...