Atasi Masalah Hati Berlemak Atau Fatty Liver Secara Semulajadi

June 03, 2018 4 Comments A+ a-


Masalah hati berlemak ataupun fatty liver disease adalah keadaan di mana lemak terbentuk di hati. Sebenarnya adalah normal untuk sedikit lemak terbentuk di hati anda. Tetapi terlalu banyak lemak di hati adalah satu masalah kesihatan. masalah hati berlemak ini sebenarnya boleh dirawat dengan mengubah cara hidup kepada yang lebih sihat.

                  

Hati kita adalah organ terbesar dalam badan kita yang dikenali sebagai pusat pemprosesan. Ia berperanan utama sebagai barisan pertahanan daripada semua pencemaran dan toksin. Selain itu hati menjalankan lebih daripada 300 fungsi metabolik termasuklah detoks seluruh tubuh. Fungsi hati yang sihat membantu tubuh kita berfungsi sepenuhnya. Hati adalah organ unik yang mampu membina sendiri tisu-tisunya. Oleh itu organ hati boleh didermakan sebahagiannya, kerana ia mampu memperbaiki dan membina organnya semula.


Fungsi Utama Hati

1. Kilang Nutrisi

Apabila kita makan, makanan akan diuraikan kepada pelbagai nutrisi oleh proses penghadaman, diserap dan dihantar oleh darah kepada hati. Hati akan menerima nutrisi ini dan menyimpan sebahagiannya dan sebahagian lagi akan dihantar kepada bahagian lain tubuh yang memerlukan.
Hati berfungsi sebagai zon menerima dan menghantar nutrisi. Selain itu hati membantu mengawal tahap gula dalam darah yang normal sebagai tindak balas kepada tindakan hormon yang dihasilkan oleh pankreas.

2. Kilang Penghasilan Protein

Hati menyatukan kesemua asid amino menjadikan protein penting yang diperlukan untuk antibodi sistem imun, pembekuan darah dan banyak fungsi tubuh yang lain.

3. Kilang Rawatan Sisa

Apabila darah memasuki hati, ia membawa bukan sahaja nutrien, tetapi juga pelbagai bahan-bahan lain yang diserap melalui kulit, paru-paru dan sistem penghadaman. Mana-mana sebatian yang tidak diperlukan untuk bekalan pemakanan dikenal pasti sebagai asing dan disasarkan untuk pelupusan. Terdapat enzim hati yang istimewa yang melaksanakan fungsi mengubah struktur kimia sebatian asing supaya ia boleh dikeluarkan.

4. Sebagai Pengangkut dan Pelupusan Sisa Berbahaya

Sebaik sahaja hati telah memproses bahan toksik, ia boleh dikeluarkan oleh buah pinggang dalam air kencing atau diangkut ke usus dalam hempedu, yang dihasilkan oleh hati dan disimpan di dalam pundi hempedu. Apabila diperlukan, hempedu dilepaskan ke dalam usus di mana ia berfungsi bersama-sama dengan serat pemakanan untuk mengikat toksin dan memudahkan penyingkiran mereka dari badan sebagai sebahagian daripada sisa.

Bahan Kimia/Makanan/Ubatan Yang Mengganggu Fungsi Hati • Benzopyrenes: daripada asap rokok atau asap daripada makanan yang dipanggang
 • Acetone: bahan kimia daripada pelarut kuku (nail polish remover), cat, varnish dan thinner.
 • Heterocyclic amines: cecair dalam lighter, pelarut hidrokarbon, daging yang digoreng atau BBQ
 • Nitrosamines: makanan diproses
 • Polycyclic hydrocarbons: asap daripada pembakaran bahan api, eksos kereta
 • Insektisid, herbisid dan fertilizers
 • Ammonia: dan semua bahan kimia rumah
 • Minuman alkohol
 • Sesetengah ubat termasuk antiulcer, analgesic, anti radang, antihyperlipidemic dan anticonvulsant.

Antara bahan lain dalam asap rokok yang menyumbang kepada masalah berkaitan hati ialah N-Nitrosodiethylamine, N-Nitrosopyrrolidine dan Arsenik.

Kesimpulannya dalam keadaan dunia hari ini yang penuh dengan pencemaran, hati kita terpaksa ‘bekerja lebih masa’. Bukan saja ia terpaksa melaksanakan tugas-tugas ‘wajib’ bagi hati, malah memerlukan lebih masa untuk membaikpulih dirinya sendiri. Oleh itu hati kita memerlukan bantuan untuk membersihkan dirinya (detox hati) sekaligus menjadikan fungsi hati lebih berkesan.


Simptom Penyakit Hati Berlemak

Lemak yang berlebihan di hati boleh menyebabkan keradangan atau imflamasi. Antara simptom atau gejala yang biasa dihadapi adalah:


 • Kurang selera makan
 • Penurunan berat badan secara mendadak
 • Sakit sekitar perut/abdomen
 • Fizikal menjadi lemah
 • Sentiasa keletihan / cepat penat
 • Mengalami masalah kecelaruan / kekeliruan

Ikhtiar Hati Sihat Dengan Supplement Shaklee
Vivix Shaklee

Vivix Shaklee adalah produk terbaik dan terlaris Shaklee. Ia adalah minuman botani yang terdiri daripada bahan yang tinggi kandungan polifenol dan resveratrol. Kebaikan Vivix itu sendiri adalah 10 kali lebih baik daripada resveratrol.

Vivix adalah rumusan khas yang bertujuan melindungi dan memulihkan kerosakan sehingga peringkat sel. Seperti yang kita tahu, masalah hati berlemak ini menyebabkan sel-sel hati kita rosak. Pengambilan vivix secara konsisten boleh membantu memulihkan semula sel-sel hati yang rosak dan menghasilkan sel-sel hati baru yang sihat.

Nutriferon Shaklee


Nutriferon adalah produk yang membantu meningkatkan paras interferon dalam tubuh. Interferon berfungsi memberi signal kepada sel-sel imun seluruh tubuh untuk sama-sama merawat mana-mana organ tubuh yang diserang penyakit. Semakin banyak sel imun, bertindak maka lebih kuat system imun tubuh kita.

Nutriferon adalah hasil kajian saintis Jepun, Dr. Yasuhiko Kojima selama 40 tahun dan dipatenkan untuk Shaklee.

DTX Complex Shaklee


Salah satu herba terbaik yang membantu menyokong fungsi hati secara semulajadi adalah Milk Thistle dan ia merupakan ramuan utama dalam DTX Complex Shaklee.

DTX® Complex membekalkan nutrisi untuk menyokong fungsi hati yang sihat menggunakan formulasi herba yang melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat.


DTX Complex juga dikenali sebagai tonik hati. Selain ekstrak biji Milk Thistle, DTX Complex diperkaya dengan ramuan terbaik yang lain iaitu:

 • Ekstrak buah Schizandra Chinensis
 • Ekstrak Cendawan Reishi
 • Ekstrak rizom Kunyit
 • Ekstrak akar Dandelion
 • Ekstrak daun Artichok


Saya faham apabila anda atau orang tersayang mengidap penyakit hati berlemak atau fatty liver ni, anda sanggup mencuba pelbagai ikhtiar supaya penyakit ini segera sembuh. 

Jika anda berisiko mengidap penyakit hati berlemak ni, bolehlah berikhtiar mulai sekarang dengan pengambilan Vivix, Nutriferon dan DTX Complex. InshaAllah dengan izinNya, anda juga turut mendapat faedah-faedah lain dari supplement tersebut.
DAPATKAN SUPPLEMENT ANDA  SEKARANG !!Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda :)

Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi - Kajang - Salak Tinggi - Sepang - Nilai

4 comments

Write comments
Encik X
AUTHOR
June 8, 2018 at 5:29 PM delete

memang bahaya ada masalah hati ni.

hati ni kilang yang paling penting ni dalam hidup kita.

Reply
avatar
jagbir singh
AUTHOR
August 18, 2018 at 11:10 AM delete

http://www.halloweendayusa2018.com/halloween-wallpaper-pictures-images-halloween-background.html

Keep it up!

Reply
avatar
I am LZ
AUTHOR
August 24, 2018 at 8:06 PM delete

Tak sangka hati pun boleh berlemak juga..
Kena jaga awal sebelum terlambat..
Pernah juga dengar Vivix bagus jika diamalkan..

Reply
avatar
September 27, 2018 at 11:32 PM delete

baru saja tahu begitu banyak fungsi hati pada badan manusia..

sangat penting untuk menjaga kesihatan

Reply
avatar

Masalah Hormon Tidak Seimbang Dan Simptom Yang Patut Anda Ketahui

Hormon adalah bahan kimia yang bertindak sebagai messenger dalam tubuh anda. Hormon dihasilkan di dalam kelenjar endokrin, ia bergerak sep...